Още жалби срещу оставката на Кирил Йорданов

Мисия Варна

26-03-2013, 21:00

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На прощаване: Варна не е запуснат бостан

Отлагат гласуването за нов кмет докато съдът се произнесе

До 35 набъбнаха днес недоволните от оставката на кмета Кирил Йорданов. След изтичането на 7-дневния срок за обжалване тази вечер се оказа, че жалбите срещу решението на Общинската избирателна комисия за прекратяване на правомощията на Йорданов са четири. На 19 март членовете на ОИК гласуваха с пълно мнозинство оставката на вече бившия кмет. От 19-ти започна да тече 7-дневният срок за нейното обжалване пред Варненския административен съд. 

Към жалбата на Евангелистка протестантска общност от сутринта, по-късно са били одбавени и тези на Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода", на Спортен клуб по бойни изкуства „Сторм" и на група интелектуалци.
И четирите жалби имат сходен текст. Авторите им са на мнение, че решението на ОИК е незаконосъобразно заради неспазени административните срокове. Освен това, липсвали доказателства, че всички граждани, гласували са Кирил Йорданов, са оттеглили гласа си.
Жалбите не отменят утрешната сесия, на която трябва да бъде избран временно изпълняващ длъжността кмет, но точката може да отпадне. Възможно е и тя да бъде отложена за по-късен час, за да успее административният съд да се произнесе по жалбите, докато съветниците обсъждат и гласуват други теми.
Юристи изразиха мнение, че въпросната общност е юридическо лице и не би следвало да се жалват в това си качество срещу оставката на Йорданов. Според други единствени самият Йорданов е засеганто от тази оставка лице, защото тя е личен акт. Следователно жалбите на други хора са неоснователни.