Пламен Орешарски ще води листата на БСП във Варна

Мисия Варна

26-03-2013, 18:06

Снимка:

burgasnews.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Изборът на безпартийния бивш финансов министър вещае изненади

Водач на листата на БСП във Варна ще бъде бившият финансов министър Пламен Орешарски. Това стана ясно на пленум днес, на който социалистите обсъждат предложените от лидера на партията водачи на листи, съобщава Дарик.

Досега за първото място бяха спрягани проф. Андрей Пантев и самият лидер Сергей Станишев. Той обаче поема кандидатдепутатските листи в 25-ти МИР в София и Стара Загора. Нестандартният ход с Пламен Орешарски ще доведе след себе си и много изненади в по-нататъшната подредба на листата, вярват местните социалисти. Според тях изборът на човек, който не е член на БСП за водач във Варна ясно показва каква кампания ще водят червените край морето - не толкова тясно партийна, колкото прагматична и свързана с нуждите на града.
Пламен Орешарски е роден през 1960 г. в Дупница. От 1997 до 2001 г. е заместник-министър на финансите в кабинета „Костов“, а от 2005 до 2009 г. е министър на финансите в правителството на тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС. През 2009 г. става депутат с листата на Коалиция за България. В тройната коалиция заедно с Орешарски министър на икономиката беше и варненският областен лидер на БСП Петър Димитров. Някои намират в това и леко предимство за единия от двата лагери в БСП-Варна. Според тях с Орешарски на първото място сигурно било второто за Красимир Янков и доста по-задна позиция за Борислав Гуцанов. Тази номинация обаче "изгърмя" гражданската квота на левицата в листата и сред първите 5 едва ли ще намери място предлаганата от градския лидер проф. Анелия Клисарова.
Изборът на Сергей Станишев да оглави листата в Стара Загора пък лишава Варна от шанс да се радва на експремиера Бойко Борисов като водач на кандидат-депутатите от ГЕРБ. Преди няколко дни Борисов заяви, че за първи път в политическата си кариера ще води листа, при това там, където е Станишев.