Кой кого ще гръмне в руската рулетка Левски - Черно море?

Отношенията по оста Илиан-Гонзо-Боримиров минират гостуването на "сините" на "Тича"

Черно море - Левски е много повече от един обикновен двубой. Затова събота следобед футболна България ще гледа към стадион "Тича" в морската столица. Не защото от "моряци" и "сини" се очаква някакъв нечуван спортно-технически дуел, а по-скоро заради сблъсъка на големи фигури в историята на Левски край тъчлинията. При това изправени до стената.

От едната страна ще са Илиан Илиев и Даниел Боримиров. Вторият едва сега се завърна на "Герена" и трудно нещо за него ще се промени с този мач. Първият пък току-що получи вот на доверие от силните хора в клуба. Със сигурност обаче и самият Илиан знае, че при нова издънка ситуацията в клуба ще стане нетърпима. Какъвто и кредит да получава, рано или късно гратисният период свършва и всяко просрочие става фатално. Така че каквото и да говорят шефовете, мачът на "Тича" може да се превърне в истински рубикон за наставника.

Още по-решаващ този мач е за Георги Иванов. Неговият Черно море е по-импотентен от 90-годишен дядо. Вече три кръга в шампионата Манолов, Божилов и компания не могат да вкарат гол. Дори и срещу Светкавица в контрола не се поздравиха с попадение. Така че Гонзо се нуждае от един значим успех, какъвто би бил този срещу любимия му "син" тим.

Всичко това е само в контекста на актуалната ситуация в двата клуба. Извън нея този двубой значи толкова много за всички замесени страни. Гонзо има да си връща с лихвите на Илиан Илиев. Наставникът уязви поне на два пъти Гладиатора, докато беше в Берое. В първия случай той се изсмя на Левски на Гонзо, обявявайки, че "сините" карат по инерцията, дадена от Станимир Стоилов. Резултатът на терена беше в полза на Иванов - 3:1 в Стара Загора. На Илиан му се наложи да се извинява тогава след срещата и да обяснява как не е искал да каже точно това. Кой ли му вярва обаче...

Вторият дуел между двамата беше още по-значим и можеше да завърши с още по-ранното идване на треньора на "Герена". Тогава той беше поканен от Георги Иванов, но поиска време за размисъл. Това пък беше достатъчен повод спортният директор да се откаже от избора си за наставник.

"Човек, на когото му трябва време да мисли дали да идва в Левски, няма място на "Герена", мотивира се Гонзо.

От този момент нататък Илиан Илиев се зарече едно нещо - ще работи за "сините" само ако Георги Иванов го няма. В крайна сметка така и стана. Случайно или не, но тръгването на Гонзо от "Герена" се случи само два месеца преди Илиев да стане официално наставник на тима. А преди да си замине, Иванов беше считан за едва ли не непоклатим. Той се беше сближил доста с изпълнителния директор Иво Тонев, но се жертва за отбора, ставайки треньор в много тежък момент - след напускането на Николай Костов точно преди дербитата с Литекс и Лудогорец. А за благодарност беше оставен да си подаде оставката и да си тръгне.

След всичко това няма как от двете страни да няма желание за реванш. А със сигурност това чувство го има и в новия спортен директор на "сините" Даниел Боримиров. Мнозина може би си спомнят как той си тръгна от "Герена" - в пакет с треньора Емил Велев след спечелена титла и победа с общ резултат 9:0 над Санта Жулия в Европа. А неговото място мигновено беше заето от... Георги Иванов. Последваха какви ли не медийни престрелки, като най-запомнящата се фраза на Борето беше: "Гонзо има мозък колкото да пази равновесие". Не беше подминат и собственикът Тодор Батков, с когото сега работят отново заедно. Изобщо всеки един от тримата големи край тъчлинията има да връща страшно много на този отсреща. Като прибавим към всичко това, че Илиан Илиев нееднократно е обявявал, че отборът на сърцето му е Черно море, където е израснал.

Прекалено много битки и съдби ще се решават в събота следобед във Варна. Големи фигури ще бъдат на скамейките и ще премерят сили, а двубоят ще бъде като руска рулетка с цели три патрона. Шансът никой да не гръмне е минимален.