Съдът в Страсбург ще решава за ресторант "Буната"

Новините

25-03-2013, 19:40

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Рибната кръчма е нарочена за събаряне още преди 20 години, поредният опит - в сряда

За сряда, 27 март, е насрочен поредният опит за събаряне на рибния ресторант "Буната" в най-северната част на крайбрежната алея във Варна. Собственикът му Иван Киров досега няколко пъти е успявал да отложи или отклони края на заведението на трета буна. Решението за събарянето е на Регионалната дирекция строителен контрол (РДНСК), която води битка с ресторантьора вече 20 години.

Според Иван Киров рибната кръчма пречела на проекта Алея Първа и затова била нарочена за събаряне.
В същото време той признава, че проблемите му с РДНСК са много по-назад във времето. Още с построяването на ресторанта през 1992 г. Иван Киров не крие, че са му били нужни 3 години, за да узакони постройката. През 1998 г. пък най-после получава акт 16. По-късно тези документи са анулирани като незаконосъобразни и РДНСК започва опитите за събаряне. Общо през годините заповедите за рушене за 4. Първата е веднага след построяването на обекта преди 20 г.
Особено сериозно положението станало през 2008 г с влизането в сила на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С него основен мотив за бутането на рибната кръчма става доводът, че теренът, в това число и земята под ресторанта, са изключителна държавна собственост. След цяла сага от дела за собствеността и статута на земята и сградата през януари 2013 г.Върховният административен съд излиза с решение, според което сградата на ресторанта е незаконна. 

Иван Киров пък твърди, че ресторантът му се намира върху частен имот, собственост на потомствения дипломат Иван Станчов. Наследственият терен бил на фамилията му от 1900 г. Въпреки документите от царско време обаче варненският кадастър оказва да впише частния имот и това още повече усложнява съдбата на ресторанта.

На свой ред Иван Киров търси защита в последните промени на Закона за устройство на територията от края на миналата година. Според него сега обектът отговаря на всички условия, за да бъде обявен за "търпим". И по този начин узаконен след 20-годишно съществуване.

Тълкуванието на РДНСК обаче е различно: Земята, върху която е построен ресторантът, е публична държавна собственост. Това прави неприложим законът в частта му за "търпимост" на сградите, твърди шефът на строителната дирекция Галин Баев. 

Иван Киров се закани, че ще заведе дело в Старсбург. Според него причина за случващото се били единствено личните амбиции на Баев. "С него сме в една ловна дружинка, но аз нарочно съм спрял да ходя на лов, за да не го виждам. Ако отида, председателят ми прибира пушката", заяви още той.