Изчезнал вид жаба възкръсна

Животът

24-03-2013, 14:30

Снимка:

Greentech

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Учените върнаха към живота устомътещата жаба изчезнала през 1983 година

Учени са успели да съживят едно от най-интересните земноводни, които светът някога е виждал. Това е устомътещата жаба. По името става ясно, че това необикновено жабче дава живот на своето поколение, като ги изкарва през устата.

Използвайки запазена ДНК, изследователи от университета в Нюкасъл в Австралия са възкресили устомътещата жаба Rheobatrachus silus. Земноводното е характерно за Куинсланд, Австралия и е изчезнала през 1983 г. заради загуба на местообитанията, паразити, гъбички и инвазивни плевели. За целта те са използвали методи за клониране, така животното, което може да мъти яйцата си направо в стомаха си и да ражда чрез устата си, скоро ще има възможност отново да лови мухи по света.

„Проект Лазар“ е инициативата, благодарение на която учени от Университета на Нюкасъл са успели да върнат към живот изчезналия вид устомътеща жаба. Процес, наречен „ядрен трансфер на соматични клетки“ (SCNT), е бил приложен върху партида от яйца, които са били съхранявани във фризер през последните 40 години. Биолозите „деактивирали“ яйца от друг вид жаба, която е далечен роднина на изчезналата порода, и заменили клетъчните ядра с такива от Rheobatrachus silus.

Някои от получените яйца започнали спонтанно да се делят, преминавайки в етапа на ембриони. Макар че нито един от ембрионите не е оцелял през следващите няколко дни, генетичните тестове са потвърдили, че малките топчици живот са били „пълни с генетичен материал от изчезналия вид“.

Ембрионите все още не могат да оцелеят дълго, но генетичната информация, която се съдържа в тях е от голямо значение. Според учените проблемът за отглеждането на този вид жаба вече не е биологичен, а просто технически, което означава, че скоро ще успеят да отгледат до зряла възраст поне един екземпляр.

Някои разглеждат връщането на устомътещата жаба като напредък в развитието на подходите за съхранение на природата. Други обсъждат етичните аспекти на опита и желанието на човека да се намесва в природата и съдбата на земните организми. Биолозите говорят за напредването на технологиите и ролята им за спасяването на други видове, като например тазманийския тигър.