Качи се на ледоразбивач, направи хартиена лодка и подкрепи рибарите

Животът

23-03-2013, 16:16

Снимка:

© Varnautre.bg / Ивайло Борисов

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Корабът на "Грийнпийс" пристигна във Варна

В кораба на Грийнпийс

Можете да посетите кораба на “Грийнпийс” - Arctic Sunrise и в неделя от 10 до 18 часа

Опашки се извиха на Морска гара заради "Арктическият изгрев". Корабът на "Грийнпийс" акостира в четвъртък и днес и утре е отворен за любопитните. Ледоразбивачът "Arctic Sunrise" пристигна от Румъния, ще обиколи 9 страни и ще стигне до Великобритания. Пътешествието е част от кампанията за подкрепа на устойчивото рибарство и дребните рибари.

Като символ на солидарност към рибарите всеки посетител на кораба може да направи хартиена лодка. През юни всички лодчици ще ги бъдат предадени в Брюксел с призив  министрите на ЕС да дадат преференциален достъп до ресурси на дребните рибари.

Тогава ще се разглежда Общата рибарска политика – регламент, който се реформира само веднъж на 10 години. Целта на еко-организацията е новият регламент да подкрепя рибарски методи, които не разрушават морската среда, както и да бъде даден приоритет на крайбрежните рибари с ниско въздействие върху рибните запаси.

Екипажът на ледоразбивача е от 15 човека, които са от 10 националности. Българинът е  Йордан Георгиев, който работи като радиооператор.

Ледоразбивачът "Artic Sunrise" e построен през 1975 г. и тежи 949 тона, дълъг е 50 м и развива максимална скорост от 13 възела. Построен е в Норвегия. По-късно той се използва като кораб за лов на тюлени и за доставки. През 1997 г. корабът бе първият, извършил пълна обиколка на острова Джеймс Рос в Антарктика, пътуване, което някога би било невъзможно, ако дебелия 200 м лед, свързващ острова с континента не се бе срутил. 

Ако искате да се снимате до кулата за наблюдение на китове, в стола на капитана или да разгледате уникалната изложба в трюма, заредете се с малко търпение, качете се на "Artic Sunrise" и се насладете на обиколката под опитното ръководство на доброволците към  "Грийнпийс".