Гонзо може само едно - да откаже ТИМ от Черно море

Ако не бъде изгонен, Георги Иванов никога няма да намери смелост и доблест да си тръгне сам. А оставането му обрича "моряците" на изпадане

31 август 2011-а. След 33-годишно чакане Черно море най-сетне победи Левски. Направи го безапелационно. "Моряците" вкараха 3 гола, изпуснаха още няколко, а срещу себе си имаха един слаб, безидеен, хаотичен, нелицеприятен и жалък отбор. Отбор? Силно казано. По-скоро 11 играчи с еднакви фланелки, които по силата на договорите си трябваше да изпълняват наставленията на Георги Иванов–Гонзо, кичещ се с титлата "мениджър". Наставления? Ако така можем да наречем онова за "майката" или "Аре, бе", "Здраво", "Дай малко", значи са наставления.

Всъщност, в онзи период пловдивчанинът се явяваше вся и всьо на "Герена". Изпълняваше всевъзможни функции. Само май шофьор на клубния автобус не беше. И резултатите бяха налице. Левски трупаше калъфка след калъфка и срам след срам. Той обаче гледаше отвисоко, а всяка сутрин със събуждането заставаше пред огледалото с въпроса: "Я ми кажи има ли по-готин от мен".

Според самия Иванов не се беше родил по-достоен специалист от него, който да може да води Левски. Нямало избор. И понеже нямало избор, Левски от няколко години на практика нямаше треньор, защото Гонзо залагаше я на губещи каузи, я на най-губещата, т.е. на себе си. Най-странното е, че именно този, който почти съсипа "сините" и благодарение на когото "моряците" спечелиха така дълго чаканата победа, сега беше назначен за наставник на Черно море... За радост на Левски.

Иво Тонев каза, че имало начини да се спечели титлата и цяла България зачака с притаен дъх да започне излъчването на продукцията на студио "Подуяне", носеща името "Начинът". Там Гонзо ще има поддържаща роля. И то каква – достойна за "Оскар". С него започва походът на "сините" към първото място. Ясно е, че ако не вземат три точки във Варна, "сините" спокойно може да забравят за златото. Защото тогава и Ахмед Ахмед няма да може да им помогне. Но още по-ясно е, че те ще ги вземат. Е, той Илиан Илиев, който се страхува дори от съседката си, би Гонзо на "Герена", когато още водеще Берое, че сега ли няма да го стори?

Сега в Левски вместо да мислят тактики, да търсят предатели, да отнемат капитански ленти, спокойно може да отидат групово на църква и да запалят по една свещ Иванов да е начело на "моряците" в предстоящия двубой. Ей, феновете, я и вие малко да помогнете. Защо не вземете да опънете един транспарант с надпис: "Оставете Гонзо! Спасете Левски!"

Ако не бъде изгонен, пловдивчанинът никога няма да намери смелост и доблест да си тръгне сам. Ще продължава да се гледа влюбено в огледалото и да се самоубеждава колко ненадминат и велик е. Така се държи и в съблекалнята. Затова играчите не могат да го понасят. Вече дори му се смеят, защото футболът му е толкова ясен, колкото молекулярната биология и атомната физика.

Гонзо само на стойка го докарва. И на обещания. "Ако не стана шампион тази година, тръгвам си", каза той една зима в Левски. Не стана. И уж си тръгна, но за да стане директор и да се върне след месец. А "сините" най-резонно пак биха отбой за титлата.

Сега обаче Черно море подобен лукс не може да си позволи. Време за експерименти няма. Точките са по-малко от тези на калинката и "Б" група е на хоризонта. Но Иванов, който иначе е известен любовник, продължава да си вярва. А го би Етър, който играе в Сливен и въобще не е ясно какъв отбор е. Ама "болярите", които отскоро са "сто войводи" отидоха във Варна, взеха трите точки и си тръгнаха, След този позор всеки уважаващ себе си човек на момента ще си подаде оставката. Гонзо – не. Така де, защо да го прави? Сега му е паднало да помогне на Левски. Но той не е луд, че яде баницата. Луди са онези, които му подават комата в устата. На какво се надяват? Да бие Левски, а след това и Ботев, ли?! Да бе, да! Колкото би Търнава. Но онова се приема – то е историческа обремененост. А сега? Ако ТИМ-аджиите са решили да се отказват от футбола, не е това начинът. Всъщност, ако те не се откажат, Гонзо задължително ще ги откаже. Той е виртуоз в това отношение...