"Наказан да мълчи" разказва на екран за убийство на Георги Марков

Варна Лайф

22-03-2013, 10:44

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Причината за смъртта на писателя е неговото литературно творчество

Премиерен документален филм “Наказан да млъкне” за писателя Георги Марков ще бъде показан от днес във Варна, съобщиха от Фестивалния комплекс. Режисьор на продукцията е Клаус Дексел.

На 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон е извършено едно от най-мистериозните политически убийства от времето на Студената война. Българският дисидент Георги Марков е отровен с пробождане в крака, както си мисли той, с върха на чадър. Четири дни по-късно, на 11 септември 1978 г., той умира вследствие спирането на жизнените функции на поредица органи. Това е може би единственото политическо убийство от онова време, толкова детайлно описано и коментирано, което и до днес остава неразкрито.
Филмът на Клаус Дексел представлява най-пълната засега реконструкция на убийството на моста Ватерло. Основният паралелен сюжет, защитен със средствата на разследващото документално кино, е издирването на единствения известен с името си участник в атентата - датския гражданин от италиански произход Франческо Гулино, известен още като агент Пикадили. Проследяването на тънката нишка от косвени свидетелства и откриването на неговото местопребиваване днес след изчезването му от Копенхаген през април 1993 г. са заредени с истински съспенс.
Филмът е една широка панорама, в която историята за живота и смъртта на Георги Марков се проектира на фона на идеологическия конфликт между Изтока и Запада и драматичните процеси в България от края на 60-те години до наши дни.
Творбата категорично установява, че единствената причина за смъртта на писателя е именно неговото литературно творчество и най-вече прочутите му „Задочни репортажи“. Димитър Бочев, редакторът на литературното предаване на радио Свободна Европа, в което те звучат за първи път, заявява: „В моите очи неговото убийство е литературно признание. Въпреки догматизма, въпреки ограничения си духовен хоризонт, неговите убийци са оценили литературната му значимост и чрез убийството му са го признали като писател.“