Пречиствателната на Тубдиспансера отива на прокурор

Протестиращи следят на кого и как се раздават здравни помощи от общинския бюджет

Непостроената пречиствателна станция на Тубдиспансера във Варна отива на прокурор. Това успя да извоюва "улицата" след първото си участие в комисията по здравеопазване към местния парламент. Всичко започна с писмо, постъпило в комисията от шефката на регионалната екоинспекция Румяна Радилова, касаещо необходимостта от изграждане на пречиствателната станция за отпадните води на лечебното заведения. Според протокол, прочетен от шефката на здравната дирекция в общината Станка Маринчева, обаче всички показатели били наред и бактерии не са открити. 

Казаното ядоса съветникът Ивайло Бояджиев, който обяви, че един път нямало проблем с бактериите, после пак имало, но проблемът всъщност е много сериозен. Той припомни и за изчезналите пари, с които уж трябваше да се изгради нова пречиствателна станция. 

На фирмата изпълнител "Еко Дагомед" преди години авансово бяха преведени средства за строителство на станцията.  До фактическото й изпълнение така и не се стигна, а наскоро от общинската администрация обявиха, че остатъка от средствата за пречиствателната са отишли за заплати в Тубдиспансера. 

Всичко това се оказа ново за протестиращите, които за първи присъстваха на здравна комисия. Щом чуха за какво иде реч обаче, започнаха и въпросите. Гражданите така й не успяха да разберат как близо 6 години нито е изградена пречиствателната станция, нито са върнати парите, а за капак не са сезирани и разследващите органи. Стигна се и до обвинения, че комисията не си е свършила работата и не е наложила необходимия контрол.  Това пък накара шефът на общинския съвет Николай Апостолов да обещае, че цялата папка с казуса за пречиствателната на Тубдиспансера ще бъде пратена в прокуратурата. 

Протестиращите успяха да се преборят и за участие във вътрешно-ведомствената комисия, която раздава еднократни помощи от бюджета на общината. Хората обявиха, че в нея ще влязат лекари, които да следят на кого и как се дават общински пари.