Протестиращи пробиха в председателския съвет

Мисия Варна

20-03-2013, 13:13

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВИДЕО: Протестиращи vs. съветници: 3

Общинският съвет ще осигурява жестомимичен превод на сесии

Нова победа извоюваха протестиращите във Варна, след като на днешното заседание на комисията по изработване на правилника за работа на Общинския съвет се взе решение председателският съвет да бъде отворен за граждани. След дебат между различните фракции на протестиращите и местните депутати се стигна до това председателският съвет, на който до сега никога не са били допускани медии, да бъде открит не само за тях, а и за всеки желаещ да присъства. Също така решенията взети от председателския съвет ще трябва да се публикуват на сайта на общината.

Заседанията на председателския съвет да са открити, предложи собственичката на сайта vlastta. com Веселина Савова. "От пет-шест човека там се решава, какви решения да се вземат на сесия", рече Савова, като уточни, че именно на председателски съвет се завъртат "най-големите интриги".  "Спокойно, както я караме така, ще накарате Общинския съвет сам да си подаде оставката", пошегува се шефът на комисията по правилници Аврам Тодоров. После допълни, че дискусиите на председателския съвет няма да са интересни на протестиращите. "Е оставете на нас да преценим, кое ще ни е интересно", контрира пък един от недоволните Христо Димитров. 

Това накара председателят на Общинския съвет Николай Апостолов пък да обяснява какво се случва на митичните председателски срещи. "Събирам колегите им представям дневния ред за предстоящата сесия. Няма нищо скандално на тези съвети", каза той. 

В крайна сметка безпрецедентното решение за открит председателски съвет беше гласувано. 

На заседанието на комисията беше взето и решение, с което гражданите да могат да се изказват на сесия. Това ще става при поискване, след легитимиране и изказването трябва да е по темата, която в дадения момент се дебатира от съветниците. 

Раздор между протестиращите внесе въпроса с легитимирането на гражданите, които ще вземат думата. Докато за групата около Дакела, която вече се именува "Варненци за Варна" достатъчно беше за легитимация да кажеш имената си и какво работиш, Иван Петров и част от Обществения съвет поискаха попълване на анкетни карти от тези, които ще се изказват, както и да предоставят личните си карти на секретарите в Общинския съвет. 

"Иване, Държавна сигурност ли ще вкарваш", скочи срещу бившият футболист Веселина Савова. След няколко - минутни кавги, в крайна сметка легитимирането при изказване ще става с име, месторабота и това дали изказващият се е осъждан. 

Сред промените направени в правилника за работа на местния парламент влезе и такава според, която хора с увреждания на слуха ще могат да изискват осигуряване на жестомимичен превод. Трябва обаче да заявят това си искане поне три дни преди сесия.

Сред исканията на протестиращите е дневният ред на комисиите да бъде публикуван поне три дни преди заседанията и в него да не се вкарва нищо в последния момент. Тази промяна също бе приета от съветниците. 

 

Малко преди края на заседанието Иван Петров изчете декларация, с която пак настоя за оставка на Общинските съветници, но в същото време искал и гражданите да влизат в бордовете на общинските фирми. След това Иванов демонстративно напусна.