Внучката на Мария Кюри пристигна за празника на Френската

Варна Лайф

19-03-2013, 13:58

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Елен Ланжьовен-Жолио поздрави възпитаниците ма 4-та езикова гимназия, която носи името на баща й Фредерик Жолио-Кюри

Елен Ланжьовен- Жолио, дъщеря на Фредерик и Ирен Жолио-Кюри и внучка на Пиер и Мария Кюри е гост днес за 55-я рожден ден на Френската гимназия във Варна. Училището носи на именития физик и носител на Нобелова нгарада за химия.

Фредерик Жолио-Кюри е роден в Париж на 19 март 1900 г. През 1925 г. става помощник на Мария Кюри в Радиевия институт, а през 1926 г. се жени за нейната дъщеря, Ирен Кюри.
Във Факултета на науките на Парижкия университет, Фредерик Жолио-Кюри работи съвместно с жена си върху изследване на структурата на атома и най-вече върху проекцията на ядрото. Това било от първостепенно значение за откриването на неутрона. През 1935 г. двамата са наградени с Нобелова награда за химия.
През 1937 г. той напуска Радиевия институт и става професор в Колеж дьо Франс (Collеge de France), където проучва верижните реакции и изискванията за успешно изграждане на ядрени реактори, които използват ядрено деление за да произведат енергия, използвайки уран и тежка вода. През 1940 г., когато нацистите настъпват, Жолио успява да изпрати своите трудове и материали в Англия.
По време на окупацията на Франция той взема дейно участие във Френската съпротива. След Втората световна война той става директор на Националния център за научни изследвания (Centre National de la Recherche Scientifique), а на 3 януари 1946 г. е назначен за Върховен комисар на Комисариата по атомна енергия. През 1948 г. той ръководи изграждането на първия френски атомен реактор. Въпреки че запазва професорското си място в Колеж дьо Франс, когато жена му умира на 17 март 1956 г., той поема нейните функции на председател на катедрата по ядрена физика в Сорбоната.

Дъщеря им Елен Ланжьовен- Жолио също е физик. Тя е осъществила по-голямата част от своите опити към Института по ядрената физика в Орсе, където тя оглавява сектор за екпериментални изследвания. В момента е почетен директор на експериментална секция към Националния институт за научни изследвания. Днес нейни основни цели са защита на научната култура, необходима на всички нас , които живеем в 21 век и скрепяване връзките науката - общество, разклатени от еволюционния бум на технологиите и често ирационалните страхове, които той поражда.

Елен Ланжьовен-Жолио е тук по покана на Френския институт в България. Днес тя беше в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта, за да поздрави възпитаниците на 4-та Езикова гимназия с юбилея. По-късно от 16 ч. във варненската Обсерватория е предвидена конференция, на която г-жа Ланжьовен Жолио ще представи семейство Жолио-Кюри и ще говори на тема ядрена физика. Конференцията ще бъде на френски с превод на български език.

Пак в рамките на месеца на Фарнкофорнията снощи във Варна имаше среща-дискусия с романиста Франк Павлоф. По-рано днес пък в Икономически университет Варна започна Конференция на тема "Еврото", водена от Н. Пр. г-н Филип Отие посланик на Франция в България.