Данъчната с джакпота проверявала Гуцанов

Ревизията била по нареждане на прокуратурата

Арестуваната във Варна данъчна служителка Бехтие Османова и колежката й Марияна Димитрова са проверявали като физическо лице лидера на БСП в града Борислав Гуцанов, пише в. "24 часа".

Двете дами и директорът на дирекция “Събиране” Мирослав Нонев бяха задържани в началото на седмицата по досъдебно производство, наблюдавано от окръжната прокуратура.

То е образувано срещу виновните длъжностни лица за извършени престъпления по служба, търговия с влияние и пари, съобщи тогава говорителят на прокуратурата Радослав Лазаров.

Проверката на Гуцанов е била по разпореждане на прокуратурата от 2012 г. Тази информация беше потвърдена пред медиите от шефа на НАП-Варна, Светлан Петков.

“Става въпрос за доходите на червения лидер. Имаме си наръчник, по който работим. Проверката е рутинна”, обясни той по време на отчета на окръжната прокуратура за работата през миналата година.

Окръжният прокурор Владимир Чавдаров отказа да коментира разследването срещу данъчните на този етап.

При ареста на Гуцанов през 2010 г. в операция “Медузите” за сделка на общината със стари френски автобуси той имаше регистрирани няколко фирми със свое участие. По-късно обаче се освободи от тях заради комисията “Кушлев”, заявиха негови противници от самата БСП във Варна.

“Това са пълни простотии. Мен ме проверяват непрекъснато от 2 г. насам. Как може да се твърди, че двете данъчни укривали мои документи.

Нали аз ги давам тези документи и интересът ми е да имам колкото се може повече документи пред данъчните власти.

Доколкото съм информиран от медиите, двете дами са разследвани за 22 случая на неправомерно отношение към фирми, всичките ли се отнасят за мен.

Това е абсурд, някой реши в някой сайт (afera.bg, бел.ред.) да напише една глупост и след това трябва да се оправдаваш пред всички медии”, каза за “24 часа” Гуцанов. Той обаче не отрича, че двете служителки са го проверявали.

Светлан Петков добави, че в изпълнение на политиката на приходното ведомство и по желание на Османова тя била преместена във Варна преди 3-4 г. Мирослав Нонев пък бил шеф на “Събиране” от самото съществуване. Около него не е имало досега “пушек и дим”.

Преди 4 месеца бил подаден сигнал, че Марияна Димитрова и Бехтие Османова не крият, а даже демонстрират луксозния си начин на живот.

Бехтие била собственичка на 3 луксозни коли, едната от които бял джип БМВ с номер с еднакви цифри. Дамата се обличала винаги по последния писък на модата и това все пак предизвикало освен завист у колежките и ревизия.

Тя обаче не доказала нищо. Наложило се инспекторатът на Министерството на финансите да започне проверка за работата на двете служителки.

Никой от тримата арестувани не е бил хващан за нарушения по служба до момента, каквото е повдигнатото срещу тях обвинение. Варненски сайт твърди, че Бехтие е роднина на депутата от ДПС Хасан Адемов и че е била приятелка с колегата му Рамадан Аталай.

При започването на проверката Бехтие показала протокол от тотализатора, че през 2011 г. в Кубрат е спечелила 7 млн. от джакпот.

В Разград се говори, че версията с печелившия тотофиш Османова разпространявала още през 2010 г., т.е. година преди да падне джакпотът в Кубрат и който сега легализира високия й стандарт на живот.

Пред колеги и приятели тя измисляла най-различни причини за средствата, с които видимо разполагала. Една от версиите още докато работи в НАП-Разград, била, че двамата синове ходят за месец-два в Белгия да берат броколи и се връщали с по 20-30 хил. евро.

След сватбата на единия, на която поканила над 200 души, обявила, че са събрани пари и подаръци за младото семейство за 70-80 хил.

За една от екскурзиите си до Египет разказала, че е награда от НАП за отлична работа. Бивши нейни колеги обаче не могат да се сетят за подобни награди, давани от агенцията на “отличници”.

В Разград обаче помнят, че Бехтие не е криела връзките си със силните на деня от времето, когато ДПС е в управлението.

Когато отива да работи във Варна, тя вече си е купила апартамент там. Жилище, и то луксозно обзаведено има и в Разград.

Преместването във Варна не трябвало да се смята като необичайно. По това време на структурни реформи е давана възможност на всички служители на приходната администрация да подадат молби за преместване или за напускане.

Османова избрала морската столица. Според някои заради по-големите възможности, които дава големият град за натиск над фирми. Според други - защото си позволила да мачка и някои по-силови структури в родния си град и те я подгонили.

Бивши колеги описват Бехтие като красива жена, която знае цената си и я използва прагматично, но и премерено. Добра с колегите си и непримирима към проверяваните фирми.

Каквато и да е истината, специалистите смятат, че парите от тотофиш са лесно проверими и преводите, които спортният тотализатор прави по банкови сметки на спечелилите, са проследими.

“Проверката все още не е приключена”, каза Светлан Петков.

Според него нямало как да се направи схема за общи действия на двете данъчни с Нонев, тъй като дирекция “Събиране” не била оперативно звено, а проверките се разпределяли автоматично.

Дирекцията има важна функция - занимава се с вземания от длъжници и с публичните търгове на тяхно имущество. Инспекторите имат решаваща дума за това.

Според директора на териториалното звено във Варна нямало втори екип от данъчни, които да са упражнявали същата схема като задържаните. Така Петков опроверга слуха, че Марияна, Мирослав и Бехтие са имали и помагачи и че схемата е много по-широка.

“За съжаление, при нас нямаме структура за вътрешен контрол, те са концентрирани в министерството.

Мисля, че докладът, който очакваме, ще даде отговор на много неща”, каза още Петков.
Той потвърди информацията, че разследването в прокуратурата се води за период от последните 2 г.

В четвъртък задържаните служители, на които са повдигнати обвинения за 22 длъжностни престъпления, са освободени от работа.

На мястото им няма да се назначават други хора, но в дирекция “Събиране” ще има нов началник.

Тримата арестувани ще трябва да платят гаранции, за да напуснат ареста. Директорът Мирослав Нонев и тотомилионерката Бехтие Османова ще платят по 10 000 лв., 5000 лв. е гаранцията за Мариана Димитрова.

За две лица - К.К. и К.С., които са обвиняеми по същото дело, без да са арестувани, прокурорите определиха подписка.

Разследващите продължават трескаво да изследват тотофишовете от 2011 г., за да установят дали Османова наистина е спечелила джакпота, или си е купила щастливата комбинация.

Няколко седмици никой не бе отишъл в централата на тотализатора в Русе, за да научи как да си прибере парите.