Национално движение "Грамада" влиза в съда

Целта му е да осигури връзка на ПП "Зелените" с варненските протести и да излъчи кандидат-депутати за гражданска квота

Национално движение "Грамада" ще бъде регистрирано утре във Варненския съд, научи varna.utre.bg. Инициатори са неколцина от протестиращите, напуснали Обществения съвет. Според тях исканията на останалите в него не са достатъчно радикални. Сега комитетът "Грамада" заседава също в Младежкия дом, но в зала под тази на Обществения съвет. Учредители на "Грамада" са около 15 човека. Сред тях са гласовитата пенсионерка Маргарита Атанасова, която след скандал с Кънчо Бонев си тръгна от Обществения съвет заедно с цялата му документация,  и операторът Теодор Николов, около чийто запис от митинга на 17.02.2013 се разрази скандал миналата седмица. Останалите членове на ръководството и активни учредители бяха подредени около Теодор по време на включванията му от Варна в предаването на Милен Цветков в четвъртък, посетено на записите с Пламен Горанов на митинга. 

Основен инициатор на създаването на "Грамада" е екоактивистката Калина Павлова - бивш кандидат за кмет на партия "Зелените". Тя участва във всички заседания на "Грамада", но официално засега е само симпатизант на НПО-то. Това твърди във Фейсбук Красимир Костов, председател на спортни клубове " Кралекс", който се представя като член на ръководството и обяснява, че е потомък на Хаджи Димитър и други имените българи.
Въпреки дистанцирането на Павлова разпространените "Цели, искания и задачи на Национално движение "Грамада" в голяма степен съвпадат с нейните битки от последните няколко години. Така например в точка 2 (от общо 8) е записано: Свикване на местен референдум за Морската градина и крайбрежната алея, свързан с преустановяване на на продължаващите строителни дейности.... Или точка 6: Промяна на Общия устройствен план на град Варна.
Първата изява на "Грамада" беше на втората среща на представители на протестиращите с общинския съвет. След като групата от 7-8 мъже се опита да саботира преговорите с непрекъснато обикаляне от единия край на залата до другия, викове, аплодисменти за заглушаване на говорещите, един от тях грабна микрофона и заяви, че Национално движение „Грамада“ напуска заседанието, защото на него не се разглеждали исканията на протестиращите.
При обсъжданията на бъдещето на движението учредителите му са категорични, че то няма да участва в предстоящите парламентарни избори. Негови членове обаче ще влизат като гражданска квота в листите на ПП "Зелените". Всички учредители вече са ангажирани със събиране на пари и подписи за регистрация на "Зелените" за вота на 12 май. За целта вече активно се използват все по-оредяващите протести във Варна. Ролята на Национално движение "Грамада" било да осигури на ПП "Зелените" предизборна пряка връзка с най-успешните протести в страната - варненските. Първоначално дори идеята била движението да носи името на Пламен Горанов, за което се похвали преди дни в групата на протеста Маргарита Атанасова. После обаче приели по-малко натрапчивото име "Грамада", което пак ги свързвало с неговата саможертва и протестите, но пък идвало от Иван Вазов.