Комисията "Кушлев" проверява имотите на двама общински съветници във Варна

Мисия Варна

16-03-2013, 14:15

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Производстворо е за имоти за над 7.5 млн. лева

Двама общински съветници от Варна са сред проверяваните от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, позната с името на първия си шеф "Кушлев". Производството срещу двамата общинари е за имоти за над 7,5 млн. лева, заяви в предаването "Тази сутрин" на БТВ новият шеф на комисията Пламен Георгиев. Той не оповести имената на проверяваните, но от думите му стана ясно, че това са действащи съветници.

Другият варненски случай, с който сега се занимава комисията, е Иван Славков. Бившият общински съветник от ДПС, който остана 4 години в следсвтения арест, а неотдавна получи 10 г. на първа инстанция и обжалва, се проверява за имущество за около половин милион лева. Преди време "клиенти" на комисията бяха други двама екссъветници - баща и син Данови, които бяха подсъдими по едно и също дело със Славков, но признаха вината си и получиха минимални присъди. Славков предпочете да докаже, че е невинен и остана зад решетките почти до произнясянето на присъдата.

Имуществото на Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, може да бъде отнето, защото имат влезли в сила присъди, въпреки че двамата не са в България, каза още Пламен Георгиев.

Той обаче обясни, че проблемът с Братя Галеви е липсата на собственост на тяхно име. „Законът обаче дава възможност да се докаже връзката между лицето и имуществото. Освен това комисията може да отнема имущество и от юридическо лице, което наказателното право не позволява,” отбеляза Пламен Георгиев.
Председателят на комисията обаче подчерта, че запорът и конфискацията на имущество подлежи на съдебен контрол. Той увери, че няма място за опасения от злоупотреби.
Законът за отнемане на имущество, по който работи и комисията, предвижда производство срещу гражданин да бъде започнато при повдигането на обвинение и при наличието на повече от 250 000 лв. доход с недоказан произход. „Няма опасност да бъде отнето имуществото на невинен гражданин,” увери Пламен Георгиев и подчерта, че докато преди гражданите трябвало да доказват произхода на доходите си, сега е обратното – комисията трябва да докаже незаконността им.
Той отбеляза още, че законът предвижда и отговорност на държавата за защита на гражданите в случай на неоправдано отнемане на имущество.