Излъжете с гъби глада за пържоли

Новините

14-03-2013, 06:02

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Постът е табу при анемия и лек при подагра

Три дни и започват Великденските пости. 7 седмици без месо, мляко, яйца и алкохол. Лекарство ли е постът, може ли да се окаже противопоказен и как да балансираме менюто си, ако сме решили да пречистим преди Възкресение? 

Постните храни са много полезни от медицинска гледна точка, което обаче не означава, че блажните са вредни", обяснява ст.н.с. Светослав Ханджиев. Ключов е балансът между тях. "От продължителния прием на месни продукти, особено през зимните месеци, нивото на киселинност в организма се повишава. Науката по хранене показва, че е полезно след окисляване да се премине към алкализиране
което може да се постигне, като временно не се похапва месо и се приемат различни растителни продукти: варива, пресни плодове и зеленчуци", уточнява ст.н.с. Ханджиев. Четиридесетте дни пост обаче са доста дълъг период за организъм, който не е привикнал към вегетарианството, признава диетологът. И препоръчва, ако ще спазвате 40-дневния режим, да се консултирате с лекар - особено ако имате някакво хронично заболяване. Как да излъжете глада за пържоли? С гъби, маслини, боб и леща, ядки, както много зеленчуци и плодове.
Растителните продукти са богати на антиоксиданти, които унищожават токсините в организма, помагат му да се справи с бактерии и подобряват имунната система. Пресните зеленчуци и плодове съдържат витамин С, който изпълнява множество важни функции. А оцветените в червен цвят, като чушки и домати, както и морковите, са богати на витамини А, Е и каротеноиди, които от своя страна предотвратяват заболявания като атеросклероза и рак, обяснява ст.н.с. Ханджиев. Затова за него лютеницата е "антиоксидантна бомба" на която може да заложите в 40-те дни до Великден.
Друг важен компонент в постното меню са пълнозърнестите храни като царевица и жито, които лесно засищат. Много ценна тяхна съставка са т. нар. влакнини, които не съдържат калории и витамини, но спомагат за правилното функциониране на храносмилателния тракт. Проучване на български учени показва, че този тип храни заемат основно място в диети при затлъстяване и захарен диабет, обяснява ст.н.с. Ханджиев. Рибата също е много полезна - а по изключение - например на Благовещение, е разрешена.
Ханджиев съветва тя да е част от менюто ни поне два пъти седмично. Прекаленият светец и Богу не е драг, признава специалистът по диетично хранене. Затова препоръчва чаша вино на ден, тъй като в него са пренесени полезните съставки, съдържащи се в гроздето. Ханджиев предупреждава ключово след поста в захранването. След 40 дни лишения много хора са изкушени да се нахвърлят на големи количества калорична храна по празниците.
Диетолозите обаче съветват да се внимава. Защото преяждането и препиването могат да доведат бъбречна или жлъчна криза даже до инсулт и инфаркт и, разбира се, куп проблеми с храносмилането.
Не бива да се забравя, че постенето е абсолютно забранено за бременни или кърмещи жени. Не се препоръчва и при деца, както и пациенти с анемия. Обратното - постът е лекарство за хората с подагра. Затова пък не е панацея за по-пухкавите.
Мит е, че всички, които постят, отслабват, обяснява специалистът. Може да се стигне и до обратния ефект - ако се прекалява с хляба и захарта например, напомнят диетолозите.