Корабът на "Грийнпийс" акостира на Морска гара

Животът

13-03-2013, 15:34

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Варненци ще могат да се качат на борда на легендарния ледоразбивач. В екипажа му има българин

Легендарният кораб на „Грийнпийс” - Arctic Sunrise ще бъде на Морска гара Варна от 22 до 24 март. Плавателният съд, известен с кампанията за спасяването на Арктика, ще обиколи общо 9 европейски страни с цел да подкрепи устойчивото рибарство. Тази пролет, превърналият се в икона кораб ледоразбивач и неговият екипаж са на важно пътешествие с цел да подкрепят устойчивото рибарство в Европа. Крайбрежните рибари десетилетия наред ловят риба, бидейки зависими от съхранените морски екосистеми и рибни запаси. За съжаление, те губят работата си заради разрушителните риболовни плавателни съдове, които изсмукват и малкото останала риба от нашите океани и морета.

В момента в институциите на ЕС се разглежда Общата рибарска политика – регламент, който се реформира само веднъж на 10 години. Целта на екоорганизацията е да подкрепи рибарските методи, които не разрушават морската среда. Корабът идва от Румъния, катo на борда му ще бъде и един румънски рибар, който ще се срещне с колегите си от България. В екипажа има и един българин – Йордан Георгиев, който работи като радиооператор на Грийнпийс от 2009 г.

Корабът с първоначално име “Polarbjorn” е построен в Норвегия. Той разполага с ефективна комуникационна система, платформа за кацане на хеликоптери и лифт за хеликоптери. Първото му пътуване е в Северно море и в североизточния Атлантически океан, където Грийнпийс документира замърсяването на морските води от нефтени платформи.

През 1997 г.  той бе първият, извършил пълна обиколка на острова Джеймс Рос в Антарктика. Месеци наред плавателният съд работи край бреговете на Гренландия през 2009 г, документирайки ефектите на климатичните промени в този регион.

Легендарният плавателен съд ще бъде отворен за граждани на 23 и 24 март от 10 до 18 часа. "Ела и посети кораба и екипажа, запознай се с крайбрежните рибари, направи хартиена лодка, изпращайки послание, виж нашата пленителна фотографска изложба и участвай в още много други изненади", призовават организаторите.