Родителите на американче - клошари в България

Животът

13-03-2013, 10:14

Автор:

в. "24 часа"

Всичко от Автора

Снежа и Здравка са осиновени в САЩ от американката Джуди

Преди време ми помогнахте да открия рождената си майка в България, за което ще съм ви вечно признателен. Моля ви сега да ни помогнете да открием и родната майка на сестра ми Лейни. Тя е родена в България под името Снежа през 1984 г. Майка  се е казвала Милена Василева Ангелова, а баща  - Христо Ангелов Стоянов. Скоро след раждането си Снежа е оставена в дом, а когато е на около 9 г., е осиновена заедно със сестра си Здравка от общата ни майка Джуди.
Елиът Хауърт,
САЩ

Българските родители на американките Лейни и Моли са клошари - тукашните им роднини не са ги виждали от няколко години. Това установява проучване на в."24 часа" в Шумен и Варна. "Знам, че братът на покойния ми съпруг има дъщери Снежа и Здравка, но не съм ги виждала от деца и не знам нищо за тяхната съдба. 

От вас научавам, че са осиновени в Америка". 

Това казва 53-годишната Милена, която откриваме в ромската махала в Шумен. Тя е съпруга на брата на българския баща на осиновените в Америка момичета, които вече носят имената Лейни и Моли.

Не по-малко изненадани са дъщерите на Милена - също Снежана и Звезда, които се падат първи братовчедки на американките. И те, и майка им обаче не знаят нищо за биологичните родители на осиновените в САЩ момичета. “Не сме ги виждали от няколко години”, обясняват жените. 

Те разказват, че родителите на момичетата - Христо и жена му, която също се казва Милена, се събрали през 1983 г. Той е от Шумен, тя от с. Ивански - на около 30 км от града. Тогава Милена е на 22 г. Двамата нямат брак - Христо отива и я прибира при себе си. 

Отначало живеят в къщата на брата на Христо - Славчо, разказва етървата Милена. Двете снахи се разбират, Христо е строен красавец, играел футбол в кварталния отбор на ромите, знаел да чете. Но по-късно започва с кражби, най-често кокошкарски, 

лежи и в затвора, често го привикват и в милицията 

През 1984 г. се ражда първото дете на Милена и Христо - Снежа. Семейството се мести в малка къщичка в ромската махала на Шумен на ул. “Горен Дъбник” 5. След известно време я продават и започват да скитат. Според роднините сега може би живеят във Варна, но неизвестно къде.

През 1988 г. се ражда второто им дете Димка. Вероятно по онова време Милена и Христо за кратко са в Елхово, защото детето е родено там и е оставено в местния дом. 
По-късно се ражда третата им дъщеря Здравка, а после и двете момчета Ромео и Славчо. Те също са изоставени. Днес братята и сестрите са пръснати. Снежа и Здравка са осиновени в САЩ от американката Джуди. Димка откриват в Самуил, Разградско. Славчо е в Дома за деца с умствена изостаналост в Крушари, Добричко. Освен психически има и физически проблеми с краката. Ромео доскоро е живял в защитено жилище в Провадия, но след като навършил 19 г., бил принуден да напусне. 

Повечето от децата имат психически проблеми, разказват хора, които ги познават. Според тях - най-вероятно наследени от майка им Милена. Нейните сестри Димка и Анка, които пък са в шуменското с. Салманово, са поставени под запрещение. Под запрещение е и дъщерята Димка.

Затова пък близките по линия на таткото се радват, че са открили рода в Америка. Това е 

лъч светлина  в трудния им живот.

Братовчедките Снежана и Звезда са безработни и живеят с майка си. Имат по две деца. Силвия - на Снежа - е на 19 г., завършила е средното си образование и усилено търси работа. Брат  Денис е на 9.

Сложна и тъжна е съдбата на Звезда. Мъжът  Бисер от 2 г. е на легло в будна кома. На 26 септември 2010 г., когато е на работа в белгийския град Гент, го удря кола на пешеходна пътека. Българинът едва оцелява, а престъпникът все още не е открит. Вече трета година Бисер е абсолютно неподвижен и не говори, за него и за двете им деца се грижи жена му Звезда. Всички - четирима възрастни и четири деца - живеят под един покрив и едва оцеляват, защото никой не работи. Имат обаче компютър и очакват с голямо нетърпение да осъществят контакт с роднините си в САЩ. Страхуват се от езиковата бариера, но се надяват някой да им помогне в разговора по скайп.

Опит за самоубийство мотивирал брата да започне издирването

Родната сестра на Лейни - Моли, не иска да познава рождената си майка в България, казва брат  Елиът. Младата жена е родена като Здравка на 20 януари 1990 г. в Шумен. Милена и Христо са я оставили в дом в Каспичан, откъдето на 5 г. я взема американката Джуди. 

“За първи път аз и покойният ми съпруг видяхме Здравка на снимки, а после на видео. Запознахме се на живо, когато отидохме да вземем нея и сестричката  Снежа от сиропиталището. Снежа беше на 9, плачеше и беше изплашена до смърт, Моли беше по-малка, щастлива, усмихната и махаше на всички за довиждане”, спомня си осиновителката Джуди. Тя разказва, че осиновяването на Лейни им отнело около 1 година, а на Моли - около 2.

Сега двете са големи момичета. Лейни вече е омъжена и има дете. Имала психически проблеми, но редовно си пиела лекарствата и успявала да ги преодолее. Неотдавна обаче направила опит за самоубийство и родителските права  или отнети. Това накарало брат  Елиът да ускори издирването на роднините в България. “Надявам се, че снимка и разговор с тях ще  дадат сила за живот”, казва Елиът.

Намирането на мама в България е дар божи

Братът, който почна издирването - 20-годишният Елиът, е роден като Стоян в Чирпан. Преди време “24 часа” успява да открие родната му майка, която се оказа първата от общо трите, които момчето имало в живота си. 

“След като намерихте майка ми, се чуваме почти всеки ден. И двамата сме много щастливи. Не й се сърдя, че ме е оставила, защото е била принудена от обстоятелствата”, споделя Елиът. 

Момчето било на няколко дни, когато Тодорка го оставя в дом “Майка и дете”. След това той е осиновен 2 пъти. Първият път е през март 1997 г., когато бил на 4 г. Тогава го взима едно семейство от щата Ню Йорк. “Живях с тях 9 месеца, но те не можеха да се грижат за мен и опитаха да ме върнат в сиропиталището. Сегашната ми осиновителка Джуди научила за мен и ми предложи подслон”, казва Елиът.

Постепенно Джуди харесала момчето и го осиновила, като се съгласила, че то няма право да вижда предишните си осиновители. “Аз и бездруго не искам”, откровен е Елиът.

Тъкмо във второто си американско семейство българинът срещнал 2-те си сестри от България. Третата му майка Джуди ги била осиновила няколко години по-рано с втория си съпруг. Двамата имали общо 3 свои деца, но осиновили трите българчета и момиченце от САЩ. 
Моли, родена в България като Здравка, никога не проявявала интерес да намери майка си в България, но Снежа винаги искала да стори това. Преди време тя направила опит за самоубийство. "Намирането на родителите  или други роднини в България ще  вдъхне малко вяра за живот", казва с надежда Елиът.