Ремонтът на "Владислав" започва в петък (обновена с видео)

Мисия Варна

11-03-2013, 15:40

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как ще изглежда пешеходната зона на Варна

Резервен списък с пешеходни зони чака пари

Министър Павлова: Изненадайте ме!

Пълното преасфалтиране на бул. "Владислав" започва в петък. Това стана ясно днес при посещение на министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. Тя смъмри общината, че не започват с ремонта още днес: "Колегите от Агенцията за пътна инфраструктира работиха през уикенда, за да изследват досегашната настилка и да ви приготвят нужния анализ, времето е чудесно за ремонт, а вие чак в петък", каза министърката на зам.-кмета по инфраструктурата Богдан Караденчев. "Ами може и да ви изненадаме", отвърна й той. 

Реконструкцията на булеварда от Катедралата до началото на магистралата (до Двете кули) трябва да приключи до началото на юни, преди активния туристически сезон. Ще бъдат ремонтирани общо 2.5 километра и в двете посоки. Разстоянието е разделено между 2 от фирмите, спечелили обществените поръчки за ремонти на пътните артерии по райони до 2014 г. За "Одесос" - до Мол Варна, това е фирма "Хидрострой", а по-нагоре, в "Младост" - "Инжстрой". 

Преди ремонта настилката на булеварда беше изследвана със специална подвижна лаборатория, най-модерната, с която разполага България, предоставена ни неотдавна по линия на Световната банка.Първоначалните анализи показват, че основата на булеварда е много добра с малки изключения, каза министър Павлова. Положеният върху основата асфлат обаче е от най-евтиния, без защита срещу високите температури и непригоден за такова голямо натоварване. Това довело до коловозите от асфалт по целия булевард.

Министър Павлова препоръча последните 2 слоя сега да бъдат от полимерен асфалт, чиято мрежообразна структура пречи на деформациите при висока температура. 

Общо 5 млн. лева отпусна правителството за ремонт на бул. "Владислав". Сумата от държавния бюджет ще бъде добавена към 6.5 млн. лева от местната хазна, с които пак тази пролет ще бъде основно ремонтиран бул. "Сливница", както и още 10 улици в града. Търсят се варианти за финансиране и на тотална реконструкция на бул. "Мария Луиза", каза още министър Павлова.

До края на април ще приключи процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от 180 млн. евро на 36 български общини за ремонт на централни площади и пешеходни зони. Община Варна ще получи 5 млн. лева за бул. "Княз Борис I" от "Севастопол" до Филиала.

ВИДЕО: