Кирил Йорданов: Виждам, че бюджетът е под въпрос

За всеки разход трябва да се информира обществеността, а по-големите – да се правят с нейно одобрение, пише кметът в оставка

Виждам, че бюджетът на Община Варна - и като изпълнение, и като средство за обезпечаване на съществуването на града за цялата 2013 година, е под въпрос. Това казва, чрез съобщение до медиите, изпратено от общинския пресцентър, кметът в оставка Кирил Йорданов. "Длъжен съм да отправя предупреждение - всички разходи на общината, оттук нататък, трябва да бъдат съобразени с конкретната ситуация в държавата и в общината, която е различна от ситуацията към момента на приемане на бюджета на община Варна за 2013 г. Парите на варненци трябва да се разходват разумно и щадящо – така, че след изборите и до края на годината, да има средства за изплащане на най-важните потребности – заплати, лекарства, социални помощи. Да има финансова възможност за осигуряване на дейността на детските градини, на яслите, на социалните заведения, на здравеопазването... ", казва Йорданов.

Според него за всеки разход трябва да се информира обществеността, а по-големите – да се правят с нейно одобрение. Ако е необходимо, и с публично обсъждане. "Аналогично на това, което предшестваше приемането на бюджета. Ако се наложи, Общинският съвет да приеме и корекция на разходите, за да постигне минимална социална обезпеченост. Това трябва да бъде главната цел! Вижда се, че приоритетите на настоящия бюджет не са асфалтирането, осветлението, междублоковите пространства, спортните площадки и други подобни обекти, както беше във Варна преди години. Основният му приоритет, така както е изработен и приет, е и трябва да остане неговата социална ангажираност! Изборите ще дойдат и ще си отидат, но хората на Варна остават тук", обобщава кметът в оставка.