Реставрират "Св. Параскева", строена е преди 172 години

Новините

11-03-2013, 10:42

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Храм в град Бяла ще бъде ремонтиран.

Църквата "Св. Параскева" е най-старата в общината. Храмът е построен през 1841 г. от жителите на Бяла по тогава действащите закони на Османската империя – той не е могъл да бъде по-висок от ръста на конник с фес и не бивало да се различава по външна архитектура от останалите сгради в тогавашното село. 
Подготовката на проекта за ремонт и реставрация на църквата започна през 2009 г. и след три годишни усилия договорът за финансиране се подписа на 19.01.2012 г. по Оперативна програма "Развитие на селските райони", мярка 322 "Обновяване и развитие на селските райони". Дейностите на проекта включват: ремонт на покрива, укрепване и усилване на основите, реконструкция на каменните зидове, подмяна на дограма, ел. инсталация, отопление, вентилация, вертикална планировка и озеленяване.

Всички ремонтни дейности ще допринесат за съхраняване на автентичността на храма за поколения напред. Работата по осъществяване на проекта вече е стартирала и се очаква до края на юли тази година църквата да отвори отново врати.