Добрият, лошият и злият

Мисия Варна

08-03-2013, 09:44

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Борислав Гуцанов блъфира за оставките на общинските съветници от БСП

Ако въобще има филм в стил уестърн, който да харесвам, то това определено е "Добрият, лошият и злият". Всъщност помня само тази сцена от филма, в която трима от главните герои бяха застанали един срещу друг с пистолет в ръка. Първият, насочил дуло към втория, вторият към третия, той пък - към първия. Точно в такава ситуация в момента е Общинският съвет на Варна. Всеки уж носи оставката в джоба си, но изчаква да види какво ще направят останалите политически сили. За да не се окаже единственият навън.

Някои останаха на ниво популизъм, други директно блъфираха. Борислав Гуцанов използва ефира на 2 национални телевизии късно вечерта в сряда и сутринта в четвъртък, за да обяви, че съветниците от БСП до един са подали оставка. Оказа се обаче, че в деловодството няма депозирана нито една червена оставка. Няма и как да има, защото самият Гуцанов в качеството си на градски лидер не може да гарантира, че всички 51 съветници и кандидати за местата на първите 8 дружно ще се откажат от властта. Най-малкото защото далеч не всички са хора от неговия лагер.
Няколко часа след като Гуцанов обяви, че БСП е напуснало Общинския съвет, стана ясно, че той е внесъл при председателя на местния парламент декларация. От текста й е видно, че червените оставки са само виртуални.
"Ние, общинските съветници от БСП, декларираме, че повече не можем да продължаваме да работим в този Общински съвет с изчерпан кредит на доверие. В тази връзка, г-н Апостолов, приемете тази наша декларация като желание за разпускане на Общински съвет-Варна и провеждане на предсрочни избори за нов Общински съвет. Очакваме в най-бързи срокове, юристите на ръководената от Вас, канцелария на Общинския съвет, да дадат ясен и точен отговор, как да се случи това. Апелираме към съветниците от групите на останалите политически партии да подкрепят нашата декларация”, заявяват от местната централа на „червените”.
В същата ситуация е и Костадин Костадинов - коалицията, с която той влезе в местния парламент вече не съществува или по-скоро Костадинов е в лоши отношения в всички извън ВМРО в листата. Затова напускането му просто ще вкара друг човек в Общинския съвет - от БНД, Гергьовден или Новото време. Според аптекарския бос Веселин Марешки точните думи на бившия вече воевода били: „Ще остана, защото не е сигурен, че 48-мият в листата няма да е измекяр и да не си подаде оставката”.
Марешки от своя страна депозира оставките на 3-те си съветнички още във вторник. Предстои това последователно да направят и останалите в листата. Но популизмът на аптекаря е пословичен, особено след изявленията му, че и той имал идея да се самозапали като Пламен Горанов, но не му достигнала смелост.
Намерение да напуснат местния парламент заявиха и от ДСБ, като под сурдинка добавиха, че излезе ли някой от тях, в Общинския съвет влиза братът на Янко Станев, който е 4-ти в листата на Синята коалиция.
С оставки в джоба са и съветниците от ГЕРБ. Те мотивираха готовността си да напуснат с настояванията на протестиращите. Лидерът им Иван Портних обаче, не пропусна да отбележи, че безвластието е пагубно за едва стартиралите проекти за финансиране на важни обекти във Варна - за транспортната схема и новите автобуси, за тролеите и ремонта на улиците, за пешеходната зона и пречиствателната станция - общо над 250 милиона лева. Всеки един от тях изисква редовни решения на Общинския съвет в съответствие с процедурите на ЕС. Нещо повече: 700 млн. лв. е сумата, на която Варна ще може да разчита през следващия програмен период (2014-2020) за реализацията на своя Интегриран план за градско възстановяване и развитие. За целта до 23 септември общинският съвет трябва да гласува плана, с който ясно да бъдат дефинирани 3 зони за развитие.
Вчера делегати на протестиращите - от обществения съвет и неколцина извън него, се срещнаха с представители на повечето партии в Общинския съвет. Така беше даден старта на преговори, целта на които е местният парламент да остане на работа още няколко месеца, докато приеме решенията, нужни за усвояване на защитените европари. Съветниците ще могат да гласуват само решения, свързани с приетия вече бюджет на града и по европроектите. Те няма да внасят, разглеждат и приемат разпоредителни сделки с общинско имущество. Протестиращите започват и консултации с представители на партиите за спешно намаляване на данъчните оценки и такса смет, за избор на комисия от гражданска квота и представители на администрацията за разглеждане на сигнали, подадени от варненци срещу работата на администрацията. Всички граждани ще имат правото да се изказват по обсъжданите в Общинския съвет теми без да се иска разрешение с гласуване от съветниците, е друго искане, с което съветниците са съгласни. Зам.-кмет, избран от протестиращите, ще следи за спазването на договора, който вече се обсъжда. Неговото дейстиве ще е до есента, когато ще започне процедуда по разпускане на местния парламент и избор на нов, което ще отнеме около 5 месеца.