Портних: Без действащ Общински съвет за града ще има тежки последици

Трябва да се прецени какви ще са последствията, ако местният парламент не работи 6 месеца

"Ние сме "за" ново волеизлияние на хората кой да ги представлява в местната власт. Въпросът е обаче да се прецени какви ще са последствията, ако Общинският съвет не работи 6 месеца". Това заяви във варненското Дарик кафе Иван Портних, областен лидер на ГЕРБ и зам.-председател на ОбС.

Според него, ако градът бъде оставен без временно изпълняващ длъжността кмет и без действащ Общински съвет, последиците ще бъдат изключително тежки.

Очаква се да бъде изяснен възможният механизъм за отиването на нови избори за Общински съвет. Заради празнотата в закона, от групата на ГЕРБ в съвета са написали писмо до ЦИК, която да даде възможните пътища това да се случи.

"От друга страна изчакваме реакцията на останалите политически сили, за да видим кой до каква степен на безотговорност може да стигне", обяви местният лидер на ГЕРБ.

"Кредитът на доверие към местната власт е изчерпан заради такива дългогодишни общински съветници като Борислав Гуцанов. Това са лицата, които символизират този порочен модел на управление, довел ни до тази ситуация. Градът не се е провалил в последната една година и няколко месеца. Последиците, които виждаме в момента, са именно от предните три мандата, в които Гуцанов и политическата сила, която представлява, са управлявали града с подкрепата си за Кирил Йорданов, с председателство на Общинския съвет. Няма как тези хора да апелират за морал, да тласкат хората към едно безотговорно решение, преследвайки политическите си цели", заяви още Иван Портних. В момента лидерите на опозицията се опитват да обяздят справедливия протест на хората и да го насочат в една деструктивна посока, е мнението на варненския лидер на ГЕРБ.

"Аз съм резултатно настроен човек и такъв темп на развитие лично мен не ме удовлетворяваше. А нищонеслучването естествено породи и желанието на хората да потърсят промяна". Така пред Дарик областният лидер на ГЕРБ Иван Портних коментира работата на кмета в оставка Кирил Йорданов в последните година-две.

Портних отбеляза още, че подадената вчера оставка удовлетворява желанието на хората. "Това е породено у хората, а и у нас като политическа формация, от ясното виждане, че нещата просто не се случват или се случват много бавно", каза областният лидер на ГЕРБ. По думите му оттеглянето на подкрепата за Кирил Йорданов в този момент е с цел да се осигури на общината бюджет за тази година.

"Бюджетът гарантира над 250 милиона лева приходи от европейските програми и дава гаранция, че каквото и да се случи оттук нататък, градът е осигурен и стабилен", смята Иван Портних, който е и председател на общинската бюджетна комисия.

В следващите дни с останалите политически формации в местния парламент ще бъдат проведени консултации за това кой от петимата заместници на кмета в оставка Кирил Йорданов да поеме функциите на временен кмет, разкри Портних. Той потвърди, че оставките на общинските съветници от ГЕРБ са разписани и са готови всеки един момент бъдат подадени.

Общинската администрация, особено частта й, която се занимава с реализацията на европейските проекти, работи мудно. За по-добра работа в тази посока от ГЕРБ се опитват да наложат модела на управление на Бургас. Над 250 милиона лева ще усвои чрез европроекти морската столица през тази година. Безпрецедентно много средства са предвидени за решаване на проблема с дупките и уличната инфраструктурата, припомни лидерът на ГЕРБ-Варна.