Протестите във Варна продължават

Мисия Варна

07-03-2013, 08:54

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отиде си!

Грамадата: 6 март, 18 часа

Общински съветник строи кооперация върху имот, който не е върнат на истинските собственици с мотива, че такъв не съществува

"Не вярвам на този общински съвет. И в момента в него има съветници, които се възползват за лично облагодетелстване", каза пред Nova TV Кръстьо Кръстев - едно от лицата на протестите във Варна. Той даде за пример общинския съветник от "Промяна за Варна" Петър Липчев, който в момента строи кооперация върху имот, който не е върнат на истинските собственици с мотива, че такъв не съществува. Кръстев е категоричен, че и Общинският съвет трябва да подаде оставка. "Същото се отнася и за "бившата дясна ръка на кмета" г-н Коста Базитов, който в момента областен управител", каза Кръстев. 

Недоволството на варненци не стихва. След няколко дни на затишие в паметта на Пламен, който беше погребан вчера, протестите продължават още днес с пълна сила. "Оставката на кмета не е лекарство, не е панацеята, която ще излекува този град", каза пред камерата на Нова ТВ Христо Димитров, друг представител на протестиращите.

"Ако Общинският съвет подаде оставка, а не бъдат направени необходимите промени в изборния закон, какво следва от това. Моето мнение е, че трябва да се насочим в една друга посока – конкретно решаване на проблемите на хората", допълни той. Протестиращите настояват още за създаване на двукамерен Общински съвет. 

Целия разговор за бъдещето на варненските протести гледайте във видеото от "Здравей България" на Nova TV. 

 

P.S. Здравейте!

Пиша ви по повод коментариите под публикация във вашия сайт „Протестите във Варна продължават”, където съм цитиран. Много бих искал да отговоря на критиките, но явно това не е възможно технологично ( не ми се събира текстът, колкото и да се старая да е кратък). Поради тази причина, ви моля, ако има техническа възможност, да прикачите към публикацията следния текст:
Относно общинския съвет - по закон ( Закон за местното самоуправление и
местната администрация) Общинският съвет има разработен и одобрен правилник.
Този правилник преди да е приет от Общинския съвет е разгледан и одобрен
от правния отдел на общината, точно в насока да не противоречи на закона.
Изкривяването на всички решения на местния парламент идва от факта, че местният парламент е съставен
на партиен принцип. При всеки нов избор квотите са различни и конфигурациите са
различни. Факт който създава условия за образуване на различни политически лобита
и икономически интереси.
От тази гледна точка повтарям още един път, че най-голямата беда в действията на местния
парламент е липсата на ефективен контрол. Философията на законодателя е, че след като този орган е избран пряко от населението, той представлява и ВОТА на населението, и може да се самоконтролира.
На практика обаче това не е така. От тук произтича и моето предложение за двукамерен състав на местния парламент, като горната камара ще се запази на партийна квота, а долната ще бъде съставена от експерти и граждани. Всяко решение на горната камара ще подлежи
на съгласуване с долната камара и по този начин ще се реализира ефективен контрол на решенията.По този начин се запазва партийния принцип за участие, но се създават и условия за пряко участие на населението в управлението на общината. Не е необходимо да се увеличава състава на общинския съвет. Съгласно законовата квота от 51 човека може да се раздели автоматично на две за нуждите на горната и долната камара.
К.Кръстев