Армията даде на Варна земя за нов парк и гребна база

Мисия Варна

06-03-2013, 17:43

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Държавата превърна 160 дка в общинска собственост

На заседанието си днес правителството в оставка даде 4 държавни имота на община Варна, които досега те бяха собственост на Министерството на отбраната. Това съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Терените са общо 160 декара. 3 от тях, с площ 86 дка се намират във варненския квартал „Галата”. Те ще бъдат използвани за нов път към плажа в кв. „Галата” със зона за отдих и за разширяване на местния гробищен парк. Другият имот, деактуван от държавна в публична общинска собственост е с площ 75 дка и се намират в местността Малка Чайка, на южния бряг на Варненското езеро. Това дарение ще отпуши най-после изграждането на суперголямата и многофункционална спортна морска база, за която през 2011-а Община Варна беше спечелила 74 000 евро по линия на проекти, финансирани от френското министерство на външните работи.

Във водната база феновете на водните спортове ще могат да разпускат с яхтинг, гмуркане, ветроходство, гребане, къну-каяк, сърф и др. Тук ще има място за всички клубове, но тя ще се използва както от професионалисти, така и от любители. С хидростроителство във водата ще се вдигне и сграда с обслужващи работилници за плавателните средства и за техниката. В първоначалния проект беше заложена и програма за начално обучение, която ще включи най-малките. Предвидено беше и "синьо" училище за три дни с нощувка, за да не се притесняват родителите да водят и да връщат всеки ден хлапетата до другия край на езерото.