60 дела заведени срещу общината за мълчанието й

Мисия Варна

05-03-2013, 12:23

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Няма санкции за кмета и общински съветници

Около 60 дела са заведени в Административния съд срещу община Варна по Закона за достъп до информация. В тази бройка се включват и процесите срещу Общинския съвет, които обаче са в пъти по-малко. Данните са за 2012г. По закон при неизпълнение на съдебно решение са предвидени санкции. Такива обаче не са налагани на кмета на общината или съветниците, тъй като те са се съобразявали с решенията в срок, съобщи председателят на Административния съд във Варна Тинка Косева, която представи резултатите от работата през изминалата година.

 

Двама от кметовете в областта обаче не са могли да се разминат от санкции. Делата не са по Закона за достъп до информация, но Косева не уточни подробности. Става въпрос за кметовете на община Аврен Емануил Манолов и на село Близнаци - Димитър Димитров.

 

Относно настоящата ситуация в града и желанието за подаване на оставки от различни партии в местния парламент, Косева съобщи, че това не може да стане групово. Съветник може да подаде оставка чрез председателя на ОбС до общинската избирателна комисия, но всеки по отделно, категорична бе тя.

 

Косева съобщи, че през 2012г. в съда са постъпили общо 5029 дела или средномесечно по 419, което бележи увеличение спрямо предходни периоди. Един съдия е работил по 162 дела годишно. За 2012г. са разгледани общо 6112 дела, като са свършени 4774 или 78 %. Най-многобройни са данъчните дела и тези, касаещи Закона за митниците.