Отрязаха кмета, сесия няма да има

За оставката на целия Общински съвет текат консултации с юристи и ОИК, тъй като няма механизъм, при който това да се случи

Извънредна сесия на Общинския съвет, поискана от кмета Кирил Йорданов, няма да има. Председателският съвет е взел решението единодушно, съобщи шефът на местния парламент Николай Апостолов на извънредна пресконференция, цитиран от Дарик. Той поясни, че единственият, който първоначално е изказал становище да има сесия, е бил Янко Станев. Впоследствие обаче и той е подкрепил позицията на колегите си.

По закон, когато има искане за свикване на извънредно заседание, този, който го прави, трябва да предложи и проект за дневен ред. Такъв обаче не е бил приложен от кмета Кирил Йорданов, добави Апостолов.  
Той обоснова решението и с факта, че при подаване на оставка тя не следва да бъде гласувана от ОбС, а се препраща в Общинската избирателна комисия /ОИК/. Общинският съвет се събира единствено, за да избере временно изпълняващ длъжността при оттегляне на градоначалника.
Относно искането за оставка на целия Общински съвет, Апостолов разясни, че текат консултации с юристи и ОИК, тъй като няма механизъм, при който това да се случи. Предсрочни избори може да има само ако ОбС не проведе заседание три поредни месеца. 
По повод заплахите на Йорданов, че ще бъдат изнесени "страшни истини", председателят на местния парламент обясни, че няма притеснения от тях. Апостолов дори призова кмета да изпълни заканите си.  
Общинските съветници от групата на ГЕРБ са готови веднага да подадат оставки, само трябва да се уточни как да стане по законен път. Това увери председателят на партията във Варна Иван Портних. Той отново призова кметът Кирил Йорданов незабавно да подаде оставка, като  припомни, че градоначалникът е избран от варненци, а не от Общинския съвет.

Председателят на групата на "Нашият град" Владимир Тонев подчерта, че съветниците от неговата партия също "си носят оставките в джоба". И той се обяви за предсрочни избори за кмет и Общински съвет, въпреки че според него прекратяването на дейността на местния парламент би довело до блокиране на администрацията.

Минути след като бе съобщено, че извънредна сесия за оставката на кмета Кирил Йорданов няма да има, от пресцентъра на бщиата ипратиха следното съобщение: "Както кметът на община Варна Кирил ЙОРДАНОВ вече обяви, утре (сряда, 6 март) в 12:00 часа той ще обяви решението си за оставка във фоайето на ІІ етаж в общината".