Общинарят, скрил плаката на Пламен, остана в сянка

ВИДЕО: "Мотивите на служителя не са обект на това разследване", стана ясно на извънредна пресконференция днес

Самозапалилият се Пламен Горанов е носил плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.00 часа на 20 февруари 2013 г". Това съобщи говорителят на Районна прокуратура-Варна Десислава Йотова. На извънредна пресконференция днес бе показан плакатът, написан на половин лист гипсокартон. Той е бил предаден на прокуратурата от служител в община Варна. 

Защо въпросният плакат е бил прибран от местопроизшествието и е предаден по-късно, не е ясно. Не се споменава и името на общинаря. "Мотивите на служителя не са обект на това разследване. Друго по този повод няма да се води, тъй като плакатът е предаден доброволно с протокол още същия ден на обед в 12 часа", обясни Йотова.  

Разследването образувано като досъдебно производство по чл. 127, ал. 1 от НПК за склоняване към самоубийство, продължава. В хода на  производството са били иззети видеозаписи от охранителните камери на община Варна и от камери на ОД на МВР-Варна, разположени пред общината.

От записите ясно се вижда, че става въпрос за акт на самозапалване и около Пламен Горанов не е имало други лица. Виждат се само случайни минувачи. Записите ще бъдат обект на техническа експертиза, за да се провери дали има монтаж на файловете, каза говорителят на Районната прокуратура. 

След 7 часа на 20 февруари Пламен, с раница на гръб изкачил стълбите на общината. Със себе си е носел плаката и две туби. Оставил плаката настрана, от раницата си извадил бяло платнище, което разстлал и се полял с течността от по-малката от тубите. Видял го служител от охраната на общината, който го попитал какво прави. Пламен отговорил, че смята да се самозапали. Охранителят влязал в сградата на общината за да сигнализира и други слижители, след което излязал с още двама от общинска полиция. Щом тримата приближили, Пламен извикал "Назад ще се запаля", след което пламнал. Тогава тримата общински служители влезли отново в общината за да вземат пожарогасител. Междувременно Пламен вече е горял. 

В раницата на Пламен са намерени термос, портфейл с документите му - лична карта и шофьорска книжка, флакони с цветни спрейове, контактен ключ за автомобил и други лични вещи. 

"Все още не е установена течността, която е излял върху себе си. Намерени са две туби – една 12-литрова и една 5-литрова. Той се е запалил със запалка", каза Десислава Йотова. 

Назначена е съдебно-медицинска експертиза за причин ите за смъртта на Пламен Горанов. В болничната стая не е била назначена охрана, такова искане не е било отправено, тъй като не е била налице заплаха за живота му. До момента са разпитани трима очевидци на инцидента, бащата на Пламен и негов приятел.  Разпитите продължават и в момента.

Разследването е съсредоточено в това да се открият жилищата, в които е живял Пламен. Той е имал две квартири в Добрич и една на територията на Варна, която не е открита.

Отправена е молба от прокуратурата за съдействие от гражданите, които имат някаква информация, като целта е от квартирата му в града да бъдат иззети различни писма, образци на неговия почерк, за да се установи дали надписът на плаката е изписан от самия него.

ВИДЕО ОТ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ПРОКУРАТУРАТА