Протестите все по-рехави, посланията - още по-объркани

ВИДЕО: В 19-ия ден на протестите се излъчиха нови формации и искания, развенчани бяха стари величия и забъркани нови интриги между протестиращите

Има ли протест или не във Варна? Инцсенирано ли е градското недоволство? ЕРП-тата ли са "враг номер 1" или статуквото? Иска ли Варна оставката на кмета или не?

Никой вече не може да отговори еднозначно на тези въпроси. Хора, до вчера яростно скандиращи за оставка на Кирил Йорданов, днес обявиха, че няма такова искане на хората. Други пък, които от самото начало се опитват да се уредят с лидерски пост, днес изгряха в Отворен обществен съвет. Има и нови лица. Но не сред протестиращите, а на микрофона.

Днес, на 19-я ден от началото на протестите, пред Община Вана имаше не повече от 500 човека. Възрастните двойки и майките с колички от първите седмици вече не идват. Няма ги и повечето лозунги - явно дъждът през последните дни ги унищожи, а протестиращите нямат мерак или средства за нови - появиха се обаче 3 нови в скромния А4 формат: "Енерго-про - довиждане", "НЗОК - къде са ни парите" и "Киро, вън!".

Шествието днес тръгна от общината към енергото. Преди това нова доза искания и комитети прозвучаха откъм Паметника.

Васил Ценев синдикат „Авто-94” обяви, че таксиметровите шофьори излизат на протест в събота в 14 часа - леките коли от Терапията, а камионите - от "Топливо". Двата лъча ще се срещнат на "Катедралата". Исканията им са за по-ниски цени на горивата и винетките. После Кънчо Бонев се изказа от името на протестиращите варненци и прочете исканията - на първо място - борбата с ЕРП-тата. "Протестът е национален, да не се вживяваме в местни проблеми", каза жена, взела думата след него.

Непознат досега мъж, представил се като "инж. Вичев", призова всеки, който иска, да се запише в "Обществен отворен съвет". "Вие сте бъдещите премиери, бъдещите министри", извика към събралите се хора той. Според списъка в съвета вече са досегашните претенденти за лидер на недоволните - Калина Павлова, Кънчо Бонев, както и други 19 души.

Изненадващо в защита на кмета Кирил Йорданов се изказа един от най-верните сподвижници на Иван Петров - Людмил Стойчев, също бивш футболист. Според него всеки, който вика за оставка на кмета, е провокатор, защото това щяло да докара БСП на власт. Стойчев, който преди седмица заплашваше медии, дръзнали да пишат срещи "неформалния лидер Иван Петров" обяви, че ексфутболистът е отпътувал за София, където щял да присъства на среща с президента Росен Плевнелиев. На нея обаче щял да представлява „само себе си”.

ВИДЕОРЕПОРТАЖ ОТ ИЗКАЗВАНИЯТА ПРЕДИ ШЕСТВИЕТО ДНЕС