30 безработни от Варна започват свой бизнес с европари

Мисия Варна

28-02-2013, 11:11

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Те ще получат до 20 000 лева безвъзмездна финансова помощ за стартиране на собствен бизнес

Първите близо 30 бизнеспроекта на безработни от Варненския регион са одобрени за европейско финансиране. Те ще получат до 20 000 лева безвъзмездна финансова помощ за стартиране на собствен бизнес по схема "Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност - Компонент II", финансирана от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

30-те варненски бизнесинициативи са част от първата  група от общо 117 одобрени проекти от цялата страна по процедурата, съобщи управителят на Областния информационен център - Варна Виктория Николова. Те са били подадени в периода от 9 май до 10 юли 2012 година. Предстои одобрените кандидати да подпишат договори за финансиране с Агенцията по заетостта. Очаква се през март да бъдат обявени резултатите и от втората сесия за оценка на проектни предложения, които са подадени по-късно.

Проектът за подкрепа на предприемчивите българи помага на регистрирани безработни лица да започнат собствен бизнес. За целта при първия етап на програмата кандидатите преминават професионално обучение за стартиране и управление на собствена стопанска дейност или получават консултации за разработване на бизнес планове.

Успешно преминалите обучение безработни регистрират собствена фирма и в рамките на  втория компонент на схемата в срок до 31 май 2013 година могат да кандидатстват за финансиране в размер до 20 000 лв. Покриват се разходи за стартиране на дейността на предприятието, обучение на наетите служители, закупуване на оборудване и ремонтиране на помещения за нуждите на фирмата. Отпускат се също средства за трудови възнаграждения на персонала за срок до 3 месеца.