Varnautre LIVЕ: Ден 18 - Мълчаливият протест започва в 17 часа

ВИДЕО: Екипът на Varnautre.bg предава чрез интернет видео връзка протестa на живо

Директното предаване на мълчаливия протест днес започва в 17 ч, от мястото на сбора - пред общината. 

Под този екран следете постовете и снимките от репортерите ни.  

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ЗАПИСИ от ДИРЕКТНИ ПРЕДАВАНИЯ на VARNAUTRE.BG by Ustream


17. 10 Едва около 50 човека имаше в 17 часа около Паметника до Общината. Промененият от вчера за днес час на протестите, които досега започваха в 18, явно обърка хората и те все още не са се отзовали на поканата за седящ мълчалив протест. Междувременно организаторите на днешното, ново по форма, недоволство, раздават седалки от стеропор тъй като наоколо всичко е мокро и кално. Въпреки поканата за мълчалив протест и днес има хора с вувузели, които засега са прибрани в торбички. 
17.20 Хората вече са около 100 - с чадъри, дъждобрани и всевъзможни приспособления за сядане върху мокрите камъни.  Първите 20-ина човека вече се преместиха пред Общината и насядаха по стълбите към главния вход. 
17.30 Вече има около 200 човека пред Общината. Плакатите: предимно енергийни, засега.
17.45 Тълпата около екипа на TV7 и Бареков засега пречи на мълчаливия протест. На микорофона се изреждат хора, които говорят против кмета, а наоколо са подръжниците му, които се опитват да ги заглушат с викове и свирки. Морската градина - състоянието на зелените части там, строителството, бездействието на РДНСК, недостроената канализация на Виница споменават хората. И Гуцанов е същият, уточни един от говорещите. Излъчването по ТВ 7 непрекъснато остава без звук: От Общината ни заглушават, съвсем сериозно и без ирония обяви Бареков. 
17.55 Докато на микрофона на Бареков се изреждат бивши, настоящи и бъдещи политици, 10-ина от мълчаливо протестиращите на стълбите на Общината си взеха седалчките от морска пяна и се пренесоха на булеварда. Те насядаха на земята и спряха движението с телата си. 
18.05 Хората остават на платното колкото 2 цикъла на светофара и се местят на съседното. Така последователно блокират различни посоки на кръстовището. 
18.10 Хората настояват да протестират мълчаливо и отказват коментари. На репортерски въпроси: За какво протестират? Някои само сочат с глава сградата на Общината. Двама-трима с вувузели опитаха да седнат при тях, но бяха прогонени. 
18.15 Петнайсетината протестиращи, които мълчаливо и седейки на асфалта последователно блокираха всички ленти на кръстовището пред общината, сега поведоха шествието към Катедралата.
18.35 Пред Юнашкия салон колоната направи обратен завой, а после продължи по бул. "Владислав". От там по "Съборни" всички се връщат пред Общината.  
18.50 По ул."Антим I" шествието стигна до Общината. Там за първи път ор 18 дни вместо обичайния трикольор се опъна редица от мъже с вувузели и тромби. Останалите протестиращи останаха на кръстовището, скандирайки обичайното: "Утре в 6". 
19.00 Група тийнейджъри отказват да напуснат платното и полицията се приближи, за да ги прикани да освободят движението.