И варненските лекари на бунт

Мисия Варна

26-02-2013, 11:59

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Varnautre LIVE: Протестът, ден 16

Протестът ще бъде на 28 февруари от 16 часа

Варненските лекари излизат на протест на 28 февруари от 16ч. пред сградата на Здравната каса във Варна. Така те ще поискат оставката на директора на НЗОК д-р Пламен Цеков. Причината за бунта са влошените условия на здравеопазването у нас, които пряко рефлектират върху обслужването на пациентите. Медиците ще въстанат срещу приетото през декември миналата година постановление, касаещо новата методика на Здравната каса.

Според тях този документ води до ограничения в здравеопазването, вкарва в стрес и лечебните заведения и гражданите. Освен това се намаляват с 20 %  направленията, които ще се издават.

Постановлението пречи на нормалното функциониране на болниците, каза за ВарнаУтре председателят на Българския лекарски съюз в града д-р Светлин Митев. Чрез него се орязва обемът от дейности на здравните заведения и се стига до недофинансиране.

Д-р Митев съобщи още, че като цяло парите за здравеопазване нe са намалени. Те обаче ще се дават на тримесечие и ще бъдат съобразени с годишния прогнозен план за обем дейност и стойност на разходите за медицинска помощ. „По този начин някои лечебни заведения може да спрат да работят за известно време, защото няма да имат пари. Тоест ще бъдат като в неплатена отпуска, което е недопустимо”, добави председателят д-р Светлин Митев.