Varnautre LIVE: Протестът, ден 16

Въпреки дъжда поне 1000 души отново излязоха на протест. Всички отидоха в Катедралата, където свещениците Иван и Цветан отслужиха молебен за оздравяването на Пламен Горанов

16-ият протест ще започне, както всеки делничен ден, в 18 ч пред Общината. Оттам будните варненци ще тръгнат към Катедралата, където в 18.15 часа ще бъде отслужен молебен за здраве за самозапалилия се в знак на протест Пламен Горанов.

Екипът на Varnautre.bg ще предава на живо - с интернет видео връзка и паралелно с обичайните публикации и снимки минута по минута.

Директното предаване започнa тук в 18 ч. Сега можете да гледате записите.
Очаквайте и HD видеорепортаж 

Live broadcasting by Ustream

17:55 Въпреки дъжда, минути преди 18 часа, на площада до сградата на община Варна вече има над 400 души. Хората се приготвят да се отправят към Катедралата за молебена на Пламен Горанов.

Десетина минути по-късно множеството вече наброява 1000 души. Шествието бе призовано да тръгне към Катедралата, няколко младежи обаче се провикнаха "Хайда към моста, какво ще правим на Катедралата". Обясниха им, че ще има молебен за живота и здравето на Пламен Горанов, но един от протестиращите продължи да настояват с думите "Стига с този Пламен". Все пак всички тръгнаха към Катедралния храм и се движат по пътното платно на бул. "Мария Луиза".

18:30 Около 1000 души вече са пред Катедралата. След кратки преговори се разбраха всички да влязат в храма, тъй като имаше идея свещениците да излязат при мнозинството за молебена на Пламен. През целия път протестиращите скандираха за оставка на кмета. Свещениците приканват всички желаещи да влязат в храма, тъй като има място.

18:45 Протестиращите влизат в храма. На входа всеки сваля шапка (навън времето е студено и ръми), свили знамената и плакати. Мнозина купуват свещ. По-младите питат какво да направят с нея, кога да я запалят и къде да я сложат. За да влязат хората по бързо, единият от отците разпореди да се отворят и страничните врати на Катедралата. 

19:00 Със стихове на Вапцаров, утвърждаващи живота и поставящи го на борбата и саможертвата, започна обръщението на митрополит Кирил към присъстващите, което беше прочетено от единия свещеник. Словото завърши с "Нека Господ прости неразумната му постъпка". Тогава хора от залата извикаха "Не е неразумна, а друг "Това е решителност". С едноминутна мълчалива молитва, всички присъстващи пожелаха здраве за Пламен. "Понякога стават чудеса и оживяват дори хора с такива големи изгаряния. Така Господ ни доказва, че съществува", коментира младеж. "Тук бяхме много хора, поне половината да са се помолили искрено - то той ще оздравее", добави възрастната жена с него. Много от присъсващите плачеха, а други мълчаливо се кръстеха на излизане от храма. Сега множеството е под дъжда на улицата и отново се е запътило към общината.

19:10 Лошото време не е в състояние да демотивира хората, които се събраха пред прозорците на общината и започнаха да крещат "Киро в затвора". Вече 10 минути протестиращите викат с пълен глас пред общината "Оставка". Те надуват тромбони, а възгласите им не спират. 20 жандармеристи пазят със свалени щитове. Една от протестиращите показа мястото, където се запали Пламен и разказа историята. "Рано сутринта минавах пред стълбите на общината, когато видях, че човек гори. Полицията тичаше напред-назад около него, но момчето вече си отиваше", разказа жената и очерта мястото, където е пламнал. Тя започна да скандира по посока на общината "Убийци".

19:30 Група от 50-ина души със свирки и тромбони заглушиха виковете на протестиращите. В момента, в който започнаха да викат "Оставка", те пък започнаха да свирят без прекъсване. Очевидно подставени лица се опитаха да заглушат виковете. Едни и същи хора, които на единия протест бяха облечени като мутри, днес се бяха екипирали като весели родолюбци с  трикольорни шапки. Именно те се опитваха да заглушат виковете на протесиращите за оставка на кмета.

19:40 Протестът приключи, утре отново от 18 часа, си обещаха недоволните.