Варна, ден 15: Да спасим единството!

ВИДЕО: След разединението и скандалите между мераклиите да оглавят народното недоволство варненци се събират днес да докажат, че са единни и няма да търпят повече

Вторият национален протест днес се очаква да събере отново десетки хиляди варненци. След разочарованието от неуспешните опити да бъде оглавено, обяздено и използвано народното недоволство в събота на шествието имаше едва 300-400 души.  

Днешният 15-ти поред протест за Варна е насрочен за 11 часа. Преди това всички най-активни участници от последните 2 седмици се събират, за да прочетат исканията.

Засега не е ясен маршрутът, по който ще мине шествието. Снощи имаше идеи за Аспаруховия мост, Двете кули, летището, магистралата до Аксаково, че дори и градския плаж. 

Преди седмица еуфорията от събуждането на Варна изкара на улицата на 20 000 души. Тогава акцент на исканията бяха санкции срещу високите сметки за ток. Днес - една правителствена оставка по-късно, протестиращите настояват за нов ред в държавата - промяна в конституцията, контрол над партиите, Велико народно събрание и ред други политически искания. 

10:50 ч. Хората вече се събират за 15-я протест във Варна. Пред Паметника на загиналите в сръбско-българската война до Общината има над 2500 души. Има тонколони, от които звучат патриотични песни.  Всички са със знамена - малки и големи.

11.00 ч. Няколко човека се изказаха от импровизираната трибуна пред паметника. Първият оратор още призова всички, чието здравословно състояние позволява, да отиде и да дари днес или през седмицата кръв за самозапалилия се Пламен Горанов. Говорещият напомни, че варненският Ян Палах горя с лозунг за оставка на кмета на Варна, което е и едно от исканията на протестиращите.

Микрофона взе и Иван Петров, който се опита да разкаже какво е правил в Сливен като представител на варненския протест там. "Няма да ви предам", извика той, но беше жестоко освиркан от всички присъстващи.

Няколко пъти думата взима и Иво Василев - един от първите организатори на шествията, от така наречената "група с дакела", които в сряда внесоха в общината 11 искания, първото от които за оставка на кмета. 

Изказа се и един от рокерите, които са тук да подкрепят протестиращите. 

11.10 Шествието се подрежда по бул. "Мария Луиза". То ще бъде предвождано от 50 рокери от клуб "Дивите гарвани" и 3-ма, доведени от Иван Петров от столичния "Сторм брингърс". Около 5000 човека вече са тук. 

11.20 Колоната от хора непрекъснато набъбва. Тя зави по бул. "Владислав" с крайна точка  - засега- Двете кули. Поне 10 минути се точат хората покрай пощата. Според охраняващите протеста полицаи, вече има около 10 000 души. 

11.25 Шествието е озвучено от доста нелюбезните скандирания по адрес на кмета от първите дни на протеста.  Има и нови лозунги: "Българи, опитват се да ни разединят", "Гамизов - енергиен министър". Както и традиционните "Стига сте крали",  за предлаганата цена на тока, за народната власт и т.н. Протестиращите носят чучело с надпис Политик-лапач, което ще бъде запалено пред Двете кули.

11.45  Иван Петров, който предвождаше протеста, се скара с Петя Хараланова от "групата с дакела". Бившият футболист си изтърва нервите и крещеше по момичето (чакайте видео): "Виждате ли какво става? Щом ме плюете тези хора ще ви отнесат. Ще ви спра Фейсбука, ще ви взема думата! Мен 15 човека и 25 града са ме избрали да ги представям в Сливен. Всички се взеха за велики, а 20 години се криха. Вие не сте българи", не млъкваше мъжът, който протестиращите в първите дни наричаха  "неформалният лидер", а сега предпочитат да назовават "крадеца на дънки" и да спрягат различни суми, които уж бил взел от варненски опозиционен лидер, за да подклажда определени страсти в тълпата. Преди 3 дни футболистът нападна отново 8-те младежи, поискали оставката на кмета. В присъщия си емоционален стил той им заяви, че нямат право да дават изявления без негово разрешение, и че щял да докара 15 000 цигани от Максуда, защото били зад него.

12.10 Проестиращите стигнаха МОЛ Варна. Току що разбрахме, че планираният протест на такситата няма да се състои - шофьорите се притеснявали, че ще си загубят лицензите, издавани от общината. Шестивто на жълтите коли беше сигурно до късно снощи, когато един от собствениците на голяма таксиметрова фирма подписал декларацията в болницата, където постъпил по-рано вчера с инфаркт. Тази сутрин обаче хората се изплашили.

12.35 Първите редици на протестиращите вече стигнаха Двете кули. Последните са още на Автогарата. По груби сметки на бул. "Владислав" има над 30 000 души вече. Семейства с деца. Много млади хора и ученици има тук. Все още не е ясно как ще продължи протестът. Миналата неделя се стигна до няколкочасово блокиране на магистралата. Сега също има подобни идеи. 

12.50 Пред Двете кули хилядите недоволни изгориха чучело символизиращо "политик -лапач".

13.15 Шествието зави по бул. "Република" и оттам тръгва по "Сливница". Има и хора, които се поумориха и си тръгват. Множеството обаче продължава. Чуват се предложения шествието да се придвижи до Военна болница, в знак на уважение към самозапалилия се Пламен Горанов. 

Движението по бул. "Сливница" е затворено за автомобили, тъй като служителите на реда, очакват народа да тръгне всеки момент по булеварда. 

13.50 Колоната, която се движи по "Сливница" е предвождана от деца с велосипеди, които правят акробатични номера. Много от шестващите, когато се уморят спират и сядат директно на пътя, а останалите ги заобикалят. Голяма част от хората се разотидоха. Много от живеещите в кварталите "Младост" и "Владиславово" се отделиха от множеството и поеха вероятно към домовете си. Въпреки това все още протестиращите са над 10 000. Около 50 униформени шестват с тях. Те се движат в края на колоната. В даден момент катафалка остана блокирана в шествието. 

14.10 Протестиращите вече са до сградата на общината. Шестващите запазиха бройката си от около 10 000 души, към тях обаче се присъединяват още хора. Бурни скандирания "Оставка" по адрес на кмета огласяват бул. "Осми приморски полк" и "Мария Луиза". Минимум 3 000 човека има само на площада около паметника на загиналите в Българо-сръбската война. 

14.40 Над сто жандармеристи са опасали общината от всички страни. Скандиранията "Киро вън!" продължават. Една група от протестиращите тръгна по бул. "Осми приморски полк" поведена от хора носещи огромното знаме. Повечето обаче стоят пред общината. 

15.00 Групата, която се отдели и тръгна към Червения площад направи обратен завой на НАП и се върна пак пред общината. Сред множеството се чуха възгласи "Утре пак във шест", но никой не се разотива. По непотвърдена информация малка част от участниците в митинга са се отправили към сградата на Енерго Про, където от сутринта има няколко полицейски коли. 

15.16 Цялата жандармерия се групира на ул. "Девня", но протестиращите все още не се виждат. 

15.36 В крайна сметка демонстранти пред енргото така и не се появиха, а полицаите се разотиват. За днешния протест във Варна са били командировани над 100 полицаи от обаластта научи Varnautre.bg. От всяка община са били пратени по 10-15 служители на реда. 

ВИЖТЕ ВИДЕОРЕПОРТАЖ ОТ ДНЕШНИЯ ПРОТЕСТ
(пращайте линкове на ваши репортажи в Youtube, за да допълним всички гледни точки)