Общински служител прибрал плаката за оставката на кмета на самозапалилия се Пламен

"Оставка на Киро и всички общински съветници до 17 ч. на 20 февруари, 2013 г.", е било написано на мистериозно изчезналият плакат

Служител на общинската администрация във Варна е прибрал плакат от мястото на инцидента, където на 20 февруари се самозапали Пламен Горанов. От плаката  категорично става ясно, че Пламен е искал оставката на кмета на града Кирил Йорданов. Това съобщи "Дневник", позовавайки се на говорителя на варненската Районна прокуратура Десислава Йотова.

Малко след 7.30 ч. сутринта в сряда Пламен се самозапали пред парадния вход на кметството в града. По-късно стана ясно, че докато е горял, той е извикал "Киро, Киро, днес трябваше да съм в Анталия...". В момента 36 годишният мъж е настанен в клиниката по изгаряния на Военноморска болница във Варна с над 80% изгаряния по цялото тяло.

Няколко часа след самозапалването се появи информация, че със себе си Пламен е носел плакат с призив за оставката на Йорданов, който е изчезнал веднага, след като на мястото са пристигнали граждани, оказали първа помощ. Днес на въпроса имало ли е все пак такъв плакат, Йотова отговори следното:

"Разбрахме за съществуването на плакат от медиите. Първоначално при огледа и разпита на свидетели – охранителна полиция и общински служители, той не беше открит. Никой не съобщаваше за такова нещо. Последният от свидетелите обаче, разпитан в късния следобед на 20 февруари е казал, че подобен плакат е бил намерен до самозапалилия се. Веднага след това при проверка намясто плакатът е бил открит у друг служител на общината и е бил иззет. Надписът на плаката гласи следното: "Оставка на Киро и всички общински съветници до 17 ч. на 20 февруари, 2013 г". Нямам информация дали служителят, прибрал плаката е били сред разпитваните през деня".

Не става дума за нещастен случай

Днес Десислава Йотова опроверга и друг слух, свързан със самозапалването на Пламен. "Категорично няма никакви основания да се мисли, че става дума за нещастен случай, каза тя. На мястото на събитието са открити две бутилки със запалителна течност – най-вероятно бензин. Едната от тях е съдържала десет литра гориво, втората - пет. Според очевидци с част от втората бутилка Пламен Горанов се е залял от главата до петите. Освен това, според медицинския екип от центъра за "Спешна медицинска помощ", единствено по стъпалата си той няма изгаряния. Сами разбирате, че такива поражения не могат да бъдат резултат от "нещастен случай". Няма как да изпуснеш бутилка с бензин, тя да те залее целия, след което пак случайно да се възпламениш. Категорично става дума за умишлено самозапалване", каза Йотова.

Няма и чучело

Говорителят на Варненската районна прокуратура цитира и свой разговор с разследващия полицай по случая, според когото не отговарят на истината и разпространените твърдения, че на мястото на драмата е било намерено чучело на варненския кмет Кирил Йорданов, което Пламен Горанов е имал намерение да запали. "След иззетите от мястото на инцидента веществени доказателства няма нито чучело, нито останки от нещо, което да го наподобява", обясни Йотова.

Няма алкохол и наркотици

Според нея, анализът на кръвните проби, взети от Пламен Горанов веднага след инцидента, не са показали наличие на алкохол или наркотични вещества. Днес от Районната прокуратура във Варна съобщиха още, че, според свидетелски показания на приятели на Пламен Горанов, още след митинга във Варна на 17 февруари, който събра близо 30 хил. души, Пламен е споделил, че от протестите няма да има никакви последици. "По добре да се запаля", казал той. "Разговорът обаче не е продължил, и приятелят му не е взел насериозно казаното", каза прокурор Йотова.

На 19 февруари пред същия свидетел Горанов е заявил, че повече няма да участва в протестите и дори на следващия ден заминава за Анталия, за да се катери, тъй като е бил алпинист.

Активен във всяко отношение

Заведеното в момента следствено дело за самозапалването на Пламен е за "склоняване към самоубийство", информираха от прокуратурата. "Това е така защото искаме да изясним конкретните мотиви за подобно действие. Според нас едно искане на оставка не е достатъчно за предприемането на такива радикални действия", каза Йотова.

По думите й след разпита на един от най-близките приятели на Пламен Горанов, който е бил и негов съученик, е станало ясно, че характерът му се е променил категорично след като е заминал да следва в Стопанската академия в Свищов. "С две думи - радикализирал се е, каза говорителят на варненската районна прокуратура. Никой не е бил в състояние да го разубеди да направи нещо, за което вече е взел решение. Станал е и много активен, във всяко едно отношение".

Търси се кръв

Днес от клиниката по изгаряния във варненската Военноморска болница съобщиха, че състоянието на Пламен Горанов остава критично и той продължава да бъде в медикаментозна кома. И в момента продължава кръводарителската акция в полза на Пламен, организирана от негови приятели. Днес в социалните мрежи те напомнят, че при даряване на кръв в Центъра по трансфузионна хематология във варненската болница "Св. Анна" (бивша Окръжна болница) изрично трябва да се спомене, че кръводаряването е в полза на Горанов.