Омбудсманът ще представлява Варна на срещата на инициативните комитети

Новините

22-02-2013, 16:59

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Предложението е от 8-те, които депозираха в общината искане за оставката на кмета Кирил Йорданов

Омбудсманът на България ще представя Варна на среща на инициативните комитети на недоволните, която ще се проведе в неделя в София. Морската столица не успя да избере инициативен комитет представляващ протестиращите. Осемте варненци, които в сряда официално депозираха в общината искания за оставка на кмета и областния управител и пълна финансова ревизия на общината и общинските фирми, са предложили Константин Пенчев да представя Варна и са разговаряли с шефа на кабинета му, който е заявил, че омбудсманът е съгласен.
Утре изтича срока за изпълнение на исканията, а днес до края на работния ден трябва да бъдат получени писмени отговори на поставените въпроси към кмета Кирил Йорданов. Проверка на обществените поръчки и договорите, отчети за свършената работа през мандатите, финансови инспектори във "всички фирми с общинско участие: ВиК, Далкия, Енергетика". Следващите точки от общо 11 искания са: ревизия във всички фирми, печелили големи общински поръчки, ревизия на областните управници и доходите им за последните 5 години, както и тези на кмета и общинските съветници. Протестиращите настояват още да бъдат решен въпросът с липсата на места в детските градини, да се потърси отговорност на лицата, подписали разрешителни за строеж в Морската градина и собствеността й. "Искаме прозрачност, честност, и оставки на кметове и общински съветници, ако не си изпълняват задълженията и не работят в интерес на гражданите", се казва в последната точка.
Консултациите за инициативeн комитет от Варна все още продължават, научи Varnautre.bg. На различни места в града текат дебати, заради апетитите на хора и структури да говорят от името на варненци.