Как близки и роднини ни съсипват здравето

Животът

22-02-2013, 06:29

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Семейните проблеми рязко сриват имунитета

Проблемите с близкитени хора са в челния списък на стресовите фактори, които понижават имунитета ни, пише Az-jenata. Когато силно се ядосаме, се повишава нивото на кортизол – един от хормоните на стреса. Както поясняват сътрудниците от университета в щата Охайо в САЩ, състоянието на организма отслабва, защото се понижава количеството на Т-клетките.

В хода на изследването експертите наблюдавали състоянието на 85 семейни двойки, които били женени средно 12 години. Участниците попълнили анкета, оценявайки симптоми като тревожност, качество на съня и споделили подробности за семейния си живот. Освен това им бил направен анализ на кръвта и слюнката, за да се види нивото на стресовите хормони и състоянието на имунитета.
Резултатите показали, че при хората с високо ниво на тревожност кортизолът е с 11 % по-висок от останалите доброволци.
Колкото по-високи били неговите показатели, толкова по-малък бил шансът на организма да се справи с инфекцията. Количеството на Т-клетките, които играят важна роля в борбата с инфекциите, при стресираните хора било понижено на 22 %. Интересното е, че жените се тревожели по-често от мъжете, а повишеното ниво на кортизол в кръвта се наблюдавало по-често при мъжете.