Такса "Протест"

Мисия Варна

22-02-2013, 00:18

Автор:

Александър Димитров

Всичко от Автора

Още по Темата:

За бънджито като патриотичен акт*

Защо протестираме за по-ниски цени, а не за по-високи заплати?

Кои сме ние? - Българи!
Какво искаме? - Не знаем!
Кога го искаме? - Веднага!
Ей това е протестът в последните 2-3 дни. Тръгнал от едни сметки за ток, минал през сваляне на правителство от 50 човека с камъни, стигнал до политическо говорене, разединение и чиста и неподправена глупост.
Първо - протест в почивни дни или в извънработно време се нарича разходка, манифестация или каквото и да е, само не и протест.
ЕРП-тата може да и лъжат, може и да крадат, но не те са виновните за това, че не можем да си платим сметките за ток. Тяхната цел е печалба - точка по въпроса. След като българската държава е подписала договор, ощетяващ гражданите - чия е вината? Ще счупим няколко прозореца на Енергото и ще ни паднат сметките ли? Не - няма да паднат, а най-много в тях да ни включат и такса "Протест"!
Единственото хубаво в протестите беше самият факт, че се протестира. Всичко останало е абсолютна глупост. Ако погледнете протести в нормалните държави, ще видите, че там се протестира главно за по-високи заплати. Ние протестираме за по-ниски цени! Ако това не е глупост, тогава аз не знам какво е...
Цените няма да падат в дългосрочен план. Няма такъв абсурд в световната история. Проблемът е, че заплатите не растат и така обедняваме, а не единствено от високите сметки.
Друг протестен проблем е страхливостта! По-лесно е да отидем да счупим няколко стъкла на чужда голяма компания, която знаем, че няма да предприеме нищо, но нямаме смелостта да отидем да начупим стъклата на банки, мобилни оператори, кметове, общинари, местни и национални мутри с всякаква окраска. Техните цени, тарифи и такси ви устройват, така ли? За тях имате пари, за тока - не? Или да протестираме срещу шефа за по-висока и достойна заплата, а не да го слушаме как "няма пари, закъсал съм я", докато се качва в Х6-ицата...
Целите на протеста бяха абсурдни, но това, което последва, беше още по-абсурдно.
"Исканията" на "народа"...
Чувам искания за национализация, за излизане от ЕС, за комунизъм, за забрана на партиите, за народно управление... Това толкова мирише на една случка от преди близо 70 години, че чак не вярвам, че самият народ може да е толкова сляп.
Излиза един и вика "Долу ГЕРБ". Добре - няма проблем - ама кого слагаме после? Следва отговор - никой от предишните. Или мълчание, или добре познатото "народът ще управлява" (което е толкова общо, че все едно нищо не се иска) или директното "Провокатор"!
Искаме - да, човек трябва да иска, но когато иска трябва да се съобразява и с реалността. И аз искам всяка сутрин една руса мацка да ми звъни на вратата и да ми носи по 100 евро на ден, ама няма... Искам и космонавт да стана, ама и това не мога.
Защото само с искане не става - трябва и акъл. А точно това се оказа, че тотално липсва в мнозинството българи.
И от всичките тези никакви искания се стигна до момента, в който малцинството знаеше - истинският избор сега, колкото и да не ни се иска е или ГЕРБ, или всички останали.
Забравете тези призиви за народна власт и гражданско управление - първият филм вече го гледахме, а колкото за второто - много сме далеч от граждани, за да сме самоуправляваме.
Слушах Станишев, Местан, Костов, Волен и т.н. Чух само обвинения срещу ГЕРБ, сякаш всички дивотии в тази държава са се случили в последните 3,5 години, а преди това сме се къпали в мед и масло и сме ходили по асфалтирани улици, карали сме последен модел коли и хладилниците ни винаги са били пълни.
Липса на акъл + къса памет е просто убийствена комбинация.
Затова и в крайна сметка се оказа, че няма значение какво НИЕ искаме - оказа се, че изборът всъщност е или ГЕРБ или БСП+ДПС+евентуално Кунева. Аз не ви казвам кой какво да избира, а само посочвам избора.
Слушам как Станишев се изказва от името на народа. Днес четох как дори Жан Виденов дава акъл. Местан го слушам в момента. И виждам едно - всички срещу ГЕРБ!
А знаете ли кое е по-лошо от ГЕРБ? БСП+ДПС! Сигурно малко от вас знаят, но именно Р.Овч.  държи енергийната мафия. Именно на Георги Кадиев жена му изкупува и препродава ток от НЕК!
И да - точно тези ще ви изманипулират и ще ни управляват. Защото просто липсва акъл.
България е парламентарна република с партийно управление. Това е. Не искате партии, но това е реалността. Всичко друго е утопия и колкото и да е хубава една утопия - тя е неприложима.
Няма да се върне комунизмът - няма го вече СССР да ни дава нещо без пари, няма го СИВ да си пробутваме непродаваемите стоки. Има партии и, ако ние не се съобразим с това - те също няма да се съобразят с нас.
Не искате никой да яхва протестите, но те вече са направо обуздани, че и скопени. Достатъчно е да се заслушате как и какво приказват всички опозиционни лидери. Достатъчно е, че на протестите присъстват членове на БСП, които после изкарват протеста техен и себе си, че са част от народа!
Много е лесно да се вика "Долу ГЕРБ", когато не се дава алтернатива... И някой друг ще я извика вместо нас.
Цинизмът и лъжите на политиците няма да ги коментирам - те са такива. Обаче хорската глупост ме отвращава. До вчера викахте "Оставка", но знаете ли какво - най-лошото нещо за България беше тази оставка и ако не го разбирате - после не се сърдете. БСП да беше на власт сега - аз пак нямаше да им искам оставките 4 месеца преди редовните избори. Защото това сега е липса на каквото и да е управление, а анархията е по-лоша и от лошото управление.
Искате смяна на системата, но проблема не е единствено в нея. Защото партийната система работи навсякъде, а тук нищо не работи. Кой ако не партии ще ни управляват и кои, ако не сегашните, колкото и да са омразни, след като хем искате управление на народа, хем дори едни лидери не можете да изберете и ще се изядете помежду си?
"Царят" навремето каза нещо, което макар и едва ли в смисъла в който е имал предвид, но беше 100% истина - българинът трябва да си смени чипа.
Няма как преди самите ние наистина да станем общество от солидарни, разумни и съвестни граждани - да очакваме от политиците да са такива.
Няма какво да се сърдим, че все ни изработват, след като не политиците са тъпи, а избирателите... И докато оправдавате липсата на акъл с доверчивост - ще ни изработват. И лошото е, че има умни хора, които виждат какво и как се случва, но те са малцинството, а мнозинството определя битието ни.
Та след толкова време на протести дори няма конкретни, ясни и приложими искания...
Няма дори лидери, които да говорят наистина от името на хората. Когото и да попитат, само едно е в устата на всички - "сметките за ток". Е да - ама сметките са най-малкият проблем. Видяхме какво се случва с протестите - протестирахме и срещу дупките - те си седят. Протестирахме срещу високите цени на горивата - не виждам да са паднали, протестирахме срещу застрояването на Морската градина - тя е заприличала на жилищен квартал... Протести без резултати - значи има нещо сбъркано в тези протести.
Тази енергия, която я имаше, ако не се използва - ще се изчерпи. Никой не може да протестира вечно за всяко едно нещо поотделно и винаги, когато някой сгази лука.
Сега ще дойде лятото, ще се напълнят чалготеките и хората ще излязат в отпуска. И точно тогава ще ни изработят за пореден път.
И няма да са виновни ТЕ, а НИЕ. И не за друго, а заради липсата на акъл...