Протестиращите избират Инициативен комитет

Мисия Варна

21-02-2013, 17:10

Автор:

Екип на Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хаос и крясъци в зала "Пленарна", организаторите напуснаха

Вече половин час в зала "Пленарна" на Общината върви изборът на Инициативен комитет на протестите във Варна. Избраните днес хора ще представят Варна на среща на националния комитет на недовлните в София. Досега протестиращите няколко пъти опитваха да определят лидерите си, но това не се получи заради опитите на различни партийни представители да яхнат народното недовлство. 

Протестиращите първо бяха поканени от кмета да използват зала "Пленарна" за събранието, после тя се оказа заета, на финала планираното за тук събитие беше преместено във ФК и най-активната част от хората, излизаща по варненските улици през последните 11 дни, се събраха в сградата на Общината.

Множеството много остро реагира на всеки опит на партиен предствител да се излкаже. Пръв беше изгонен Кънчо Бонев, който седеше в "президиума" още в самото начало. Освиркан беше и обявеният за неформален лидер Иван Петров - той опита да се води събранието. "Върни парите на Гуцанов", крещаха по него яки младежи от последния ред на залата. Бившият футболист и треньор, който беше наръган след третия ден на протестите, обиден напусна залата заедно с голяма група свои привърженици. "Майка ми не влиза във Фейсбук", контрираха от залата. 

От там нататък продължи борбата за микрофона. На сцената има десетки хора, които се блъскат, а тези по седалките в залата недоволстват, че не виждат говорещите. Мъж с мегафон от последния ред прекъсва неудобните говорещи. Залата напуснаха и младите хора, които вчера внесоха искане за оставката на кмета. 

Десетки искания се чуха на микрофона - от Велико народно събрание и нова конституция, до 30% намаление на тока и падане на лихвите. Офицер от запаса опита да наложи военна дисциплина в залата, но после загуби доверието с фанатични думи и дори заплахи за "провокаторите, които щял да намери и накаже". Ти си от БСП, всички офицери бяхте комунисти, му крещяха от публиката. "Майка съм на 3 деца, не мога да си плащам сметката", истерично извика жена, преди да й изтръгнат микрофона от ръцете. 

 Агитките напуснаха залата, тук сме разумните хора - нека изберем 3 човека - без партия и олигархични секюрити структури зад тях, за да представят Варна пред България, заяви оратор и призова всички да изязат навън, на мястото на протестите, където да продължи избора. 

Има и предложение да бъде направена страница във Фейсбук, на която всеки желаещ да си сложи CV-то. 

Оредяхме, вече не сме представителни, заяви възрестен мъж. Продължават споровете дали вътре или навън да бъде гласуването, а залата се изпразва все повече. Истерични викове и дори скандирания се чуват едновременно и от трите микрофона в залата. 

Решено е: всички излизат навън, защото там имало 10 000 души. Това, разбира се, не е вярно, но е факт, че повечето от заседаващите в залата преди час сега са навън, омерзени от цирка, който се разигра в "Пленарна".