Протестиращите поискаха оставката на кмета на Варна, официално!

Кирил Йорданов дава изявление

Собственикът на дакела, станал известен по протестите във Варна, и който хората дори искат да направят президент (дакела, не собственика му), заедно с група граждани, познати от шествията срещу високите сметки за ток, депозираха в общината искане за оставката на кмета Кирил Йорданов.

Входираното с номер ВД 13004312 ВН/20/02.2013  писмо е озаглавено: Искания от граждани, участващи в протестите. Сред тях нашият екип разпозна хората, настояващи до последно протестът да не бъде използван от политически партии.

Първото от исканията им е за оставка на кмета и областния управител. Освен това гражданите искат пълна финансова ревизия на общината и общинските фирми "с участие на наши представители - икономически грамотни". Проверка на обществените поръчки и договорите, отчети за свършената работа през мандатите, финансови инспектори във "всички фирми с общинско участие: ВиК, Далкия, Енергетика".  Следващите точки от общо 11 искания са: ревизия във всички фирми, печелили големи общински поръчки, ревизия на областните управници и доходите им за последните 5 години, както и тези на кмета и общинските съветници. Протестиращите настояват още да бъдат решен въпросът с липсата на места в детските градини, да се потърси отговорност на лицата, подписали разрешителни за строеж в Морската градина и собствеността й. "Искаме прозрачност, честност, и оставки на кметове и общински съветници, ако не си изпълняват  задълженията и не работят в интерес на гражданите", секазва в последната точка.

Срокът за изпълнение на исканията е 3 дни. В противен случай хората заплашват да обявят "гражданско подчинение".  Грешката си те коментираха с усмивка: Ние сме мирни граждани.

Преди да влязат в сградата на кметството хората бяха пресрещнати от Кънчо Бонев, който вчера бе напъден от протестиращите, заради желанието му да яхне вълната на недоволството. Той поиска обяснение от тях за позицията им.

13:10 Кметът Кирил Йорданов поиска думата и от трибуната на сесията отговаря на гражданите, депозирали исканията. Те също са в залата. Отговарям на това, което касае мен - без тези към областна управа и частни фирми, уточни той. Всички договори и обществени поръчки, както и отчетите за работата ще бъдат качени на сайта на общината. Кметът разглежда исканията точка по точка и отговаря. Засега той прескочи първата и остави без коментар исканата му оставка.  

Сега кметът повтаря пред залата анализа за състоянието на Градски транспорт, който направи и сутринта.

"Искате отчет за свършената работа? Това правя всяка седмица, не вярвам това да помогне сега", продължи кметът. "По отношение на отговорността за разрешителните за строеж в Морската градина: Аз съм издавал само забрани за строеж", контрира Йорданов. 

На финала кметът отговори на първото от исканията: "Ако след като се запознаете с документите, откриете престъпна дейност, това вече безспорно би било сериозно основание за оставка", в типичния си витиеват стил заяви Йорданов. 

Следете сесията на общинския съвет на живо »