Сесията на Общинския съвет (на живо)

17:10 Съветниците приеха оставката на прокуриста на "Градски транспорт" ЕАД Сега те гласуват 10 юни да бъде празник на район "Приморски".

9:00 Започна 11-а сесия на Общинския съвет във Варна. Екип на Varnautre.bg е в зала "Пленарна" на общината и предава на живо случващото се. (За да актуализирате статията, натиснете F5 или Refresh/Освежи)

9:30 Зала Пленарна е претъпкана с хора. Има правостоящи. Присъстващите обаче не приличат на рптестиращите от последните 10 дни. Тук по-скоро са агитки на основните политически сили - БСП и ГЕРБ. Това стана ясно веднага след началото на днесшното пленарно заседание на Общинския съвет.

Думата взе Борислав Гуцанов от БСП, който заяви: София потъна в кръв, Варна пламна, визирайки протестите и самозапалилия се тази сутрин варненецПозвовавайки се на народното недоволство, Гуцанов поиска оставката на кмета Кирил Йорданов. Това бил единственият начин Варна да тръгне напред. 

Думите на Гуцанов бяха посрепосрещнати с гневни възгласи от залата. Крадец, Не използвай недоволството на хората, Млъкни, Разкарай се, крещяха от публиката.

Същинската работа на сесията започна с едноминутно мълчание в памет на диригентката на хора на Варненската опера Малина Хубчева, която почина внезапно вчера на 50-годишна възраст.

9:40 След това съветниците с гласуване се съгласиха да изслушат представител на протестиращите варненци.

"Не искаме политически партии да се възползват от недоволството на варненци", каза Светослав Иванов.

От промените в дневния ред стана ясно, че прокуристът на общинската фирма Градски транспорт ЕАД Веселин Михайлов е подал оставка.

9:50 В момента съветникът Костадин  Костадинов отправя питане към кмета, касаещ съсътоянието на частния превозвач "Транстриумф". То беше подробно обяснено вчера в отворено писмо до съвета от шефа на фирмата Антраник Шакарян.

9:55 Току-що в залата влезе кметът Кирил Йорданов - облечен целият черно: спортен панталон, блейзер и блуза.

Група младежи на двата последни реда на левия сектор го посрещнаха с бурни овации и викове: "Няма да се даваш".

Сега кметът взе думата, за да отговаря на питанията към него. Пак викове Браво и УУУ се сблъскаха в залата.

Кметът обеща писмен подробен отговор за състоянието на градския транспорт в града. Засега той прехвърли топката за проблема на Общинския съвет: "Докладите за състоянието на превозвачите са били предоставяни на всички председателите на местния парламент до 2007-а година. Надявам се, че случващото се днес в страната, няма да попречи на  изпълнението на проекта за Интегриран градски транспорт."

По отношение на искането за оставка той каза: "Ще си съставя сам становище, ще формирам лична позиция и със съответната доза лично убеждение."

Той обаче нарисува картината на хаос, която заплашва града, ако проблемите продължават да се прехвърлят от "болната глава на здравата".

"Ситуацията в страната е сложна, има особено положение, към което Вие се пришивате. Нашата с Вас съдба все повече няма да има значение", отговори Йорданов на Гуцанов. "Този път като че ли искането на хората е за едно много сериозна промяна и всеки ще си види мястото, ще си намери пътя. Макар че, познавайки Ви добре, не съм голям оптимист за това, което казвам. Хубаво е да се приеме бюджетът. Варна има нужда от него. Много хора зависят от него."

След изказването на кмета голяма част от клакьорите в залата си тръгнаха.

10:17 Кулминацията на днешната сесия ще е гласуването на бюджета за 2013 година. Отсега се знае, че поне 2 от групите в съвета ще гласуват против. Иначе отсъстващите са малко: Снежана Донева, която е болна, и Благомира Александрова, която късно снощи обяви, че няма да участва в работата на Общинския съвет в знак на протест срещу нереално високите сметки за ток. Семейството й също пострадало от тях. Обикновено смeтките били за около 400 лева. Сега обаче Енерго-про им искало 1400 лева. Справка със засечените данни и показанията на електромера показала, че са надписани поне 1000 киловата.

10:23 Председателят на комисията "Финанси и бюджет" - Иван Портних от ГЕРБ , чете направените последни промени след като отделните  бюджети - за Образвование, Здравеопазване, Култура и т.н., бяха приети от ресорните комисии в последните седмици.

11:14 Започват дебатите по бюджета. Пръв взе думата Костадин Костадинов: Превръщаме една лоша практика в традиция - и миналата и тази година приемаме бъдещия бюджет без да приемем отчет за предходния. Сега той предлага отново да бъде гласувано финансиране за общинската програма ин витро. Предложението му беше вече гледано и отхвърлено последователно от комисиите по Финанси и по Здравеопазване.

Костадинов поиска 100 000 лева за това и мотивира предложението си с цифрата 200 000 двойки с репродуктивни проблеми в страната.Според него 100 000 лева ще стигнат за 50 до 70 опита или "50 до 70 българчета". 

Парите според Костадинов трябва да се вземат от функция икономически дейности - от сумата 325 000 лева за приютите за безстопанствени кучета, която е била увеличавана миналата година, увеличава се и сега. "Не знам защо колкото повече пари даваме за тези приюти, толкова повече стават кучетата", каза той. И още: Не може  да хранем кучетата, а да не се раждат българчета.

Всички желаещи варненски двойки са получили пари за ин витро от националния фонд, обясниха от администрацията.

11:26 Светлана Такева от БСП се изказва сега. Според нея парите в социалната програма не са достатъчно и хората, които ще подават молби за еднократна помощ, няма да могат да я получат. Според нея било лъжа, че във Варна има 7 микробуса за хората с увреждания. Те всъщност карали храната за тях, а самите хора ползвали едва един и дори в Добрич положението било по-добро. Такева беше против и разпределнието на парите за Култура.

Съпартиецът й проф. Николай Джагаров попита дали са предвидени достатъчно пари за нови места в детските градини предвид въвеждането на задължителна забавачка за 4-годишните.

Председателката на социалната комисия Лидия Маринова отговори на Такева: "Не е вярно, че има неизплатени помощи. Парите са по-малко защото се оказа, че има дублиране на сумиза едни и същи хора и семейства. Бюджетът е с над милион увеличен и в него има много нови полезни неща. Не говорете извън контекста".

Анелия Клисарова от БСП отговори на Костадинов за ин витро: "Програмата е много добра, ние от БСП я предложихме на времето. Но сега условията са други: има предвидени по 3 опита на всички нуждаещи се двойки от държавната програма, а тя предвижда много по-сериозно и задълбочено изследване. Ако има възможност да се отделят тези 100 000 лева, нека те отидат за нова апаратура в АГ-болницата".

Д-р Ивайло Митковски (ДСБ) подкрепи предложението на Костадин Костадинов с думите: Парите за националната програма ин витро сега са прехвърлени към Здравната каса и това ме притеснява. Елате да видите какво е пред кабинетите - огромни опашки, хората чакат за направления, за изследвания, а те са орязани. Към парите за Култура д- р Ивайло Митковски имаше следния въпрос: "Защо не са предвидени пари за такъв посещаван фестивал като София филм фест?"

11:40 Зам.-кметът по образование Калина Попстефанова отговаря на проф. Джагаров - осигурени са достатъчно средства за всички деца на 5 и 6 години, които тази година трябва да тръгнат на предучилищна. За 4-годишните сега ще се подготвяме. Тя обяснява сега защо и как отпадат всички привилегии за постъпване на дете в детска градина. Всички трябва да имат еднакъв достъп и в еднаква степн да бъдат решени, 21 век сме, каза тя.

11:48 Думата взе Борислав Гуцанов: "Групата на БСП не напусна залата от уважение към хората, които са работили бюджета - сложна и дълга работа. Не можем да подкрепим бюджета, защото няма отчет за предходния. Бюджет се прави не само чрез данъците, които се взимат от хората, местните данъци и такси, от кредитите и държавната субсидия. Бюджетът зависи от икономическата обстановка в града. Той падна под нивата, които бяхме постигнали, сега се вдига благодарение на кредити, надявам се да създадат икономически предпоставки за развитие. Но няма как да го подкрепим. Останахме в залата, но няма да участваме в гласуването."

11:51 Отговаря му д-р Янко Станев - бивш председател на комисията по финанси: "Отчетът не е готов, защото в последния момент получаваме изравнителните суми от държавната субсидия. Но този бюджет е добър - имаме добри финансисти. Ситуацията е ясна и всички забележки са жив популизъм. Не можеш да похарчиш 100 000 лева повече, отколкото имаш."

"Аз ще подкрепя този бюджет", за трети път заявява д-р Станев. Той коментира и наложените глоби на Община Варна при одита за парите за ин витро, които се явяват двойно финансиране - хем от националния бюджет, хем от общинския.

"Бюджетът трябва да бъде приет, господа съветници, за да сме изпълнили дълга си пред варненци."

11:56 Костадин Костадинов не оттегля предложението си и ще бъде гласувано сега.

11:58 Предложението не се приема: едва 4-ма са "за".

12:00 Подложиха на гласуване и поисканите от Ивайло Митковски 10000 лева за София филм фест. Едва 2-ма бяха "за".

12:02 Сега се гласува бюджетът на Варна за 2013 година, който Иван Портних изчете подробно в продължение на близо 30 минути. 33 гласа "за", 2 "против", 16 негласували, въздържали се - няма. Бюджетът на Варна е приет!

Против бяха Костадин Костадинов и д-р Ивайло Митковски. Другият син съветник - Николай Недков, не беше в залата при гласуването. Останалите негласували са съветниците от БСП - 8, трите съветнички на Марешки, отсъстващите "доктори" Николай Бояджиев и Петър Липчев, както и третият член на групата им Петър Тодоров. Отсъстват и Снежана Донева, която е болна, и протестиращата срещу високите сметки за ток Благомира Александрова.

12:11 Малко на 9000 лева бяха гласувани току-що за закупуването на гориво за отопление на болница "Св. Анна".

Сега върви гласуване и за 10 000 лева за театър "Българан" - предложението беше прието.

12:30 Отново беше вкарано за разглеждане новото зониране на Варна. Този път обаче има промяна Галата няма да бъде засегната от новите зони на града. На предходна сесия беше одобрено ново зониране, според което, по-високи данъчни оценки имат имотите в "Аспарухово", Евксиноград, Галата, Прибой, Долна Трака. Сега Галата излезе от така предивдените промени. Гражданин, който се качи на трибуната обясни на Общинския съвет, че един от протестиращите, на които им е вдигнат, тока, водата, а сега градския парламент се опитва да вдигне и данъците. "То 15% нищо не било, твърдите пък даже нямaм канализация, и си плащам за септичната яма", разпалено коментира човека. Pредложението освен Галата от зоните да отпаднат и останалите - "Аспарухово", Евксиноград, Прибой и Долна Трака   бе подложено на гласуване, обаче не беше прието. 

13:00 Предложението на Костадин Костадинов колите на газ във Варна да плащат половин пътен данък, а хибридите да са освободени изобщо от данъци не беше прието в пленарна зала. 

13:10 Граждани депозираха в общината искане за оставката на кмета Кирил Йорданов. Входираното с номер ВД 13004312 ВН/20/02.2013  писмо е озаглавено: Искания от граждани, участващи в протестите. 

Кметът Кирил Йорданов поиска думата и от трибуната на сесията отговаря на гражданите, депозирали исканията. Те също са в залата.

"Отговарям на това, което касае мен - без тези към областна управа и частни фирми, уточни той. Всички договори и обществени поръчки, както и отчетите за работат ще бъдат качени на сайта на общината." Кметът разглежда исканията точка по точка и отговаря. Засега той прескочи първата и остави без коментар исканата му оставка.  

Сега кметът повтаря пред залата анализа за състоянието на Градски транспорт, който направи и сутринта.

"Искате отчет за свършената работа? Това правя всяка седмица, не вярвам това да помогне сега", продължи кметът. "По отношение на отговорността за разрешителните за строеж в Морската градина: Аз съм издавал само забрани за строеж", контрира Йорданов. 

14:50 Сега председателят на Общинския съвет Николай Апостолов отговаря на исканията на протестиращите, защото кметът отговори само на тази част, която касае пряко него. "Разпоредих да ми извадят справка за доходите на съветниците. Брутно за декември всички съветници до един са получили по 194, 46 лева, около 152 лева след удръжките. За последните 2 години няма нито един съветник, получил бонуси, добавки, премии или каквито и да било допълнителни възнаграждения, каза Апостолов. По точка 11 - за прозрачност и честност, мисля, че сме направили достатъчно - сесиите се предават директно по телевизия "Черно море" и радио "Дарик".

15:03 Аврам Тодоров накара председателя да прочете последното изречение от исканията на гражданите и сега съветниците дружно се присмиват на пропуснатото "не", като в крайна сметка протестиращите заплашват да обявят "гражданско подчинение", ако исканията им не бъдат изпълнени.

Пред Varnautre.bg вносителите на искането за кметската оставка коментираха грешката си с усмивка: Ние сме мирни граждани.

15:10 Съветниците приеха предложението с имена да се сдобият улиците в "Зеленика".

Сега те гласуват 10 юни да бъде празник на район "Приморски".

15.24 Съветниците гласуваха новите правила за прием в детските градини. Отпадат всички привилегии. С изключение на тези за двама родители-студенти редовно обучение. Според г-жа Попстефанова става дума за едва 4-5 случая годишно за целия град. Остават и привилегиите за деца с неизвестен родител, които обаче за законово обусловени и община Варна няма право да ги отмени.

15.40Промени в маршрута на линиите 209 и 8 приеха съветниците.

15.45 Община Варна ще кандидаства да бъде Европейска младежка столица през 2016 г, за което общината ще плати 950 евро такса, стана ясно от гласуваното току-що решение.

15.50 С риска да съм бляла някъде на комисия, ще попитам... С тези думи започна питането си Светлана Такева от БСП по отношение на наредбата за спортните клубове. В крайна сметка тя нямаше предложение и прие обяснението на председателя на комисията по спорт и младежки дейности Павел Христов с уточнението: Казах ви аз, че съм бляла. 

15.55 Съветниците гласуваха удължаване на работния си ден днес до 18 часа

16.40 Съветниците гласуват точка по точка предългия списък с предложение на комисията по собственост и стопанство, повечето от които са свързани с частни случаи. 

16.45 Янко Станев поиска прегласуване на предложението да се увеличи капиталът на Пазари АД, което преди малко не беше прието. За него имаше 33 гласа "за" от 33-ма гласували, но те не бяха достатъчни за квалифицираното мнозинство, нужно за решенията, свързани с общинската собственост. След прегласуването нужните гласове бяха набрани: сега Пазари получи собственост върху земята на пазар Чаталджа. Това беше нужно условие, за да може общинската фирма да получи средства по програма Джесика за изграждане на модерен закрит пазар. 

16.50 Съветниците гласуваха комисия, която да провери дейността на Общинската охранителна фирма. Те се обединиха около решението с това да се заемат същите съветници, които разследваха фирма "Паркинги и гаражи". В момента председателят на комисията Николай Недков представи доклада за паркинги и гаражи и предложи той да бъде предоставен на прокуратурата за реакция.  Varnautre.bg се сдоби с доклада още преди 3 седмици и подробно описа нарушенията в него.

17.10 Съветниците гласуват сега оставката на прокуриста на общинската фирма "Градски транспорт" Веселин Михайлов като член на борда на директорите на ЕАД-то.  Тя беше приета.  На негово място беше предложен Георги Казаков. 

17.25 Край на сесията