Енерго-протестът, ден 10: Varnautre.bg предава директно

Видео връзка от мястото на събитието - когато 3G мрежата позволява това, за съжаление

Екипът на Varnautre.bg отново за пореден път е на мястото на събитието и предава на живо  - този път в образ и картина (когато има добра 3G мрежа)

Чрез интернет видео връзка ще можете да следите какво се случва от началото до края на протеста тук. 

Live streaming by Ustream

18.30 Пред общината се събраха около 3000 човека, но непрекъснато прииждат все повече и повече хора.  Този път преобладава темата с Апостола - много от знамената са с неговия лик, има и такива лозунги. Дори скандиранията: "Оставка, оставка" не се толерират от множеството - хората обясняват един на друг, че днешният протест е посветен на Васил Левски. Преди шествието да тръгне от Общината пред хората излезе така нареченият неформален лидер на протеста Иван Петров. Протестиращите във Варна се разграничават от хората, дръзнали на обедната пресконференция на премиера Бойко Борисов да лъжат, че са представители на народното недоволство, каза той. 

След като за кратко беше блокирано кръстовището пред общината, шествието тръгна към Морската градина, предвождано от мъже с факли и традиционният гигантски трикольор с портрет на Апостола до него. Днес група от здрави младежи внимателно следи за темпото на колоната и възспира бързащите от първите редове, за да не изостават възрастните хора и майките с детски колички, които тази вечер са особено много. 

Протестиращите пеят патриотични песни. Скандиранията са познатите: "Мафия" и "Всеки ден ще е така до победата!" Често се чуват и викове "Лев-ски, Лев-ски", но също и: "Бойко, защо Киро?"

18:45 ч. С едноминутно мълчание и химна на България протестиращите почетоха паметта на Васил Левски и оставиха на паметника му в Морската градина цветя. Мнозина запалиха свещи, а възрастен мъж се провикна "За чиста и свята република".  "За Апостола", отговориха му от другия край на смълчаното множество. 

Шествието тръгна към Пантеона след това ще се върне по главната алея на парка към Центъра.

Бел. ред. Надяваме се с излизането от парка 3G връзката да се възстанови и видеоизлъчването да стане нормално. 

19.00 ч. От Пантеона шествието излезе направо на булевард "Княз Борис III" и блокира пътя за Златните. Сега протестиращите се движат от Спортна зала към Общината.

19.30 ч. "Защо само лиценза на ЧЕЗ, но не и на Енерго-про", е новият лозунг тази вечер. Множеството мина покрай Укономическия университет и през Червения площад като за кратко блокираше кръстовищата по пътя си. Пред Общината всички бурни овации предизвикаха полицаите, които чакаха шествието със свалени щитове. "Всички сме едно", викат хората. Сега шествието продължава към Катедралата. 

19.45 ч. Шествието набъбва - над 5000 човека вече са пред Катедралата. Протестът днес доста се различава от вчерашния, белязан от лоша организация, разнобой сред инициаторите, серия от провокации - голяма част от тях пропартийни, и хулигански прояви. 

20.00 ч. Пред Катедралата множеството започна да вика познатото: Утре пак във 6! Голяма част от хората наистина се разотидоха - пенсионери, майки с детски колички. Останаха около 2 000 души, които поеха по познатия маршрут - блокиране на Аспаруховия мост. 

20.05 Пак промяна в плана: тълпата - доста по-голяма от вчерашаната на финала, зави по ул. "Козлодуй" към Центъра за обслужване на клиенти на ул."Девня".  Снощи група деца, предвождани от двама възрастни провокатори, свързани с 2 определени партии, потрошиха витрините по фасадата на сградата. Присъстващите полицаи предпочетоха да махнат кордона и да пуснат всички протестиращи до мястото, където атакуваха гамените. Така множеството само спря вандалщините им и не се наложи полицаите да се намесят. 

20.15 Тази вечер енергото е без прозорци и буквално опаковано с големи листи фазер. Пред него е опънат конвой от полицаи. Въпреки това познатата от снощи група малолетни хулигани мята камъни по сградата. Те летят буквално над главите на жандармеристите. Цяло чудо е, че няма ударен някой от тях още. "Не по хората, не по хората", крещят "нормални" протестиращи - основната група е спряла на около 10 метра встрани от сградата.

20.30 Буйстващите пубери събуха дънките си и тръгнаха да обикалят пред кордона по слипове. Всички са с маски на лицата. Дефилето също не провокира полицаите и те останаха спокойни. Като не получиха ответна реакция хулиганите отново метнаха камъните. Този път те се целят по втория етаж на сградата, където някой забеляза здрави прозорци. Най-вероятно голяма част от "снарядите" не стигат целта си, защото в краката на полицаите има много камъни. 

20.35 Оказа се, че един от униформените е ударен в рамото. Въпреки това реакция от страна на полицията не последва. "Те са с нас", скандираха протестиращите. "Евала на ченгетата", се чува в множеството. 

20:50 Полицаите от кордона свалиха щитовете си. Страстите утихнаха в миг. Това беше и финалът на днешния протест. Останаха само камъните по асфалта. И портокалите.

ФОТОРЕПОРТАЖ