Нова цена на билетчето иска частният превозвач

Новините

19-02-2013, 14:40

Снимка:

Транстриумф Холдинг

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

"Транстриумф" плаши Община Варна, вещае транспортен колабс

Общинският бюджет да гарантира 40% от цената на пенсионерските карти, транспортната схема да бъде модернизирана и срещу по–качествената услуга да бъде повишена цената на билета за автобус, настоява частният превозвач "Транстриумф холдинг". В писмо до общинските съветници изпълнителният директор на дружеството Антраник Шакариян иска още да се зададе ефективен модел на публично-частно партньорство в транспортния сектор, което да гарантира високо качество на обществените превози, трайна заетост в бранша и ефективно партньорство. 

Ако не се пристъпи към комплексно прилагане на тези мерки превозвачът може да бъде принуден еднолично да обяви по-висока цена на билета, да изпадне в невъзможност да обслужва губещите линии, да спреизпълнението им и да се стигне до цялостно преустановяване на обслужването, вещае Шакариян.

Според изпълнителния директор общинската администрация абдикира от проблемите на транспорта, защото не отговаря на писмата, с които превозвачите алармират за трупащите се проблеми в сектора. "Всичко, върху което се крепи бъдещето на градския транспорт на град Варна, е версията за реализирането на проекта за интегриран градски транспорт", пише в писмото си Антраник Шакариян.

Той припомня, че след драстичния скок на горивата, намаляване на пътниците и занижаването на доплащанията за картите на пенсионерите от началото на 2012 г. "Транстриумф Холдинг" АД принудително извежда автобуси от линиите, които обслужва. Причината - невъзможност да поддържа сервизното им обслужване на нужното ниво. Фирмата притежава и е поддържала в експлоатация 150 автобуса по маршрутните си разписания, а от началото на февруари в движение са оставени 90.

"Другото сигурно е, че и кметската администрация, и част от Вас считат мълчанието по проблемите на транспорта за логично, при условие, че се очакват 70 нови автобуса по проекта за интегриран градски транспорт. Трябва да ви уверя, че до пристигането на тези автобуси има най-малко пет месеца, а до тогава, при съществуващите условия, дружеството ни няма да може да запази качеството на пътническите превози във Варна. Сигурен съм, че и общинското дружество трудно ще достигне до заветния юнски финал. Проблемите в бранша ексалират буквално всеки ден и, ако няма навременна и адекватна реакция, Варна реално може да се изправи пред неработещ обществен транспорт още тази пролет", пише още Шакариян в посланието си до местните парламентаристи.