Жертват АЕЦ за по-евтин ток

Новините

19-02-2013, 09:45

Снимка:

в. Стандарт

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Властта умува върху 5 варианта за сваляне на цената с 3%

Властта ще обяви сваляне на цената на тока в сряда, твърди вестник "Стандарт". Това е станало ясно след среща в икономическото министерство между енергийния министър Делян Добрев, предложения за финансист номер 1 Томислав Дончев, кандидатката за вицепремиер Лиляна Павлова, членове на ДКЕВР и енергийни експерти.

Обсъждани са 5 варианта, с които свалянето на цената може да стане в най-кратък срок. Най-добрият от тях ще бъде обявен на заседанието на кабинета в сряда. Най-вероятно това ще е решението АЕЦ "Козлодуй" да продава цялата произведена енергия на регулирания пазар. Това ще промени електроенергийния микс и ще свали цената на тока с около 3%. През 2012 г. 61% от тока от Първа атомна е бил предоставен на НЕК по регулирани цени, останалите 39% са продадени на свободния пазар, от който АЕЦ печели двойно повече. Именно с парите от свободния пазар АЕЦ покрива разходите за осигуряване безопасността на ядрените съоръжения, за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок, за повишаване на топлинната мощност на блоковете и др. С очакваното решение Първа атомна за пореден път ще свали цената на тока и напрежението в България. Притесненията тук са, че АЕЦ ще загуби много пари и ще излезе за първи път на загуба. За 2012 г. "Козлодуй" реализира 850 млн. лв. приходи и 158 млн. лв. печалба.

Друг обсъждан вариант е да се промени електроенергийният микс, което обаче ще отнеме време, защото са нужни и законови поправки. Властта иска да укроти бунта внимателно, за да не предизвика ново недоволство. Ако например от микса бъдат извадени ТЕЦ-овете на Ковачки "Брикел", "Марица-3" и "Бобов дол", те няма да могат да продават скъпата си енергия и ще фалират, а работещите в тях ще излязат на улицата на протест, което не бива да се допуска, смятат управляващите.