Купихме стоки на лизинг за 279 млн. лв.

Парите

16-02-2013, 10:11

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Към края на 2012 г. сме взели стоки на финансов лизинг общо за 3,2 млрд. лв.

Сключените нови договори за финансов лизинг през четвъртото тримесечие на 2012 г. са за 279,9 млн. лв. Това е с 10,9% повече спрямо септември миналата година, показват данни на Българската народна банка (БНБ), цитирани от в. "Монитор". Една от причините за раздвижването най-вероятно са покупките преди коледните и новогодишните празници. Спрямо края на 2011 г. обаче обемът на новите договори за лизинг се е свил с 7,6 на сто.

Договорите за финансов лизинг са 97,4% от всички контракти на тези дружества. Клиентите предпочитат този вариант, защото за разлика от оперативния лизинг, при финансовия собствеността върху даден актив може да бъде прехвърлена на лизингополучателя в края на договора. При договорите за оперативен лизинг това не може да стане.

Данните на централната ни банка показват, че през последното тримесечие на 2012 г. са били сключени най-много нови договори за финансов лизинг на леки коли. Общият им обем е за 90,8 млн. лв. Това е със 17,4 млн. лв. повече в сравнение с новите договори за периода от юли до септември миналата година. След това се нареждат сделките за покупка на изплащане на товарни автомобили. През последното тримесечие на 2012 г. са били сключени нови договори за финансов лизинг на такива превозни средства в размер на 78,4 млн. лв. Това е с 11,7 млн. лв. повече в сравнение с предходното тримесечие на същата година. Повече нови договори за финансов лизинг има и при недвижимите имоти.

През последното тримесечие на 2012 г. тези контракти са били за 9,7 млн. лв. Това е двойно повече в сравнение с договорите за покупка на имоти на изплащане, сключени за времето от юли до септември през същата година. Ръст спрямо септември се отчита и при новите контракти за финансов лизинг на компютри и електронно оборудване. През последното тримесечие на 2012 г. техният обем е в размер на почти 3 млн. лв. За времето от юли до септември тези договори са били за 1,5 млн. лв.

Спад на тримесечна база се отчита единствено при новите договори за финансов лизинг на машини и оборудване. Контрактите за покупка на изплащане на машини, сключени през последното тримесечие на миналата година, са за 74,7 млн. лв. Това е с 2,1 млн. лв. по-малко спрямо предходното тримесечие.

От данните на БНБ става ясно обаче, че по старите договори вземанията на лизинговите дружества непрекъснато намаляват. Към края на 2012 г. сме взели стоки на финансов лизинг общо за 3,2 млрд. лв. На годишна база това е намаление от 264,9 млн. лв., а спрямо предходното тримесечие – с 66,4 млн. лв. Тенденцията на свиване на обема на старите договори за финансов лизинг продължава от началото на 2009 г.

Заради кризата фирмите и гражданите станаха все по-предпазливи при покупката на стоки на изплащане. Статистиката на централната ни банка показва още, че клиентите продължават да изпитват проблеми с погасяване на месечните си вноски. Към края на декември необслужваните договори за лизинг са 23,5% от всички. В края на 2011 г. обаче делът на проблемните контракти е бил 21,6 на сто.