Намушкаха неформалния лидер на протеста във Варна

Инцидентът с бившия национален състезател и треньор на Спартак Иван Петров станал минути след шествието

Малко след протеста за високите сметки за ток във Варна намушкаха с нож неформалния лидер на шествието - Иван Петров. Той е бивш футболист, член на националния отбор и треньор на "Спартак", основател на първата частна школа в България по футбол Феърплей.  Петров се оказа предводител на протеста още втория ден - в понеделник, когато ходеше да преговаря с полицаите да пуснат шествието през кордоните. На следващия ден протестиращите вече сами го търсеха за организация и утонване на маршрута. Днес, час преди да бъде намушкан, бившият футболист спря шествието и настоя то да бъде водено от гиганстко знаме. 

Раната, която Петров е получил тази вечер,  е повърхностна и не са засегнати вътрешни органи. Петров е настанен в Окръжна болница и няма опасност за живота му. До лечебното заведение е стигнал с двама придружители. Петров е контактен и адекватен, а в момента лекари обработват раната. 

Минути след края на мирното протестно шествие, което приключи около 21 часа, Петров се разделил с 5-6 момчета от протестиращите и тръгнал към колата си. Автомобилът му е бил паркиран на ул. "Братя Миладинови" до църквата "Св. Петка" зад общината. Докато крачел на там, зад себе си Петров е чул стъпки. Усетил, че някой го следи обърнал се и успял да отреагира, но нападателят все пак успял да го наръга под поясната област, в седалищната част.

След нападението извършителят побягнал. Въпреки, че усетил кръвта под кръста с,  Петров хукнал да го гони, както си е ранен. Не успял обаче да го настигне. Нагласният водач на протестите във Варна е описал нападателят като атлетичен и висок около 1,80 м. Бил е с качулка и лицето му е останало скрито.

В района, в който е била паркирана колата има трезор и банков клон и улицата е окичена с камери. Служител на полицията е уверил Петров, че извършителят ще бъде намерен. "Не се притеснявай ще го хванем", казал той на пострадалия

След нападението Петров позвънил на треньора на "соколите" Иван Найденов и му казал "Ванка намушкаха ме, в болницата съм". Найденов също е пристигнал в Окръжна болница, с него има и футболисти на Спартак.  

Припомняме, че само преди 2 дни Петров пострада отново по време на протестите. Той бе напръскан със спрей и приет болница, след което бе пуснат за домашно лечение. Според очевидци тогава Петров се е опитал да осуети намерение на известния като провокатор по протестите Мартин Демирев, да търси саморазправа с полицаите.