Шествието блокира Аспаруховия мост, жандармерията атакува

ВИДЕО: "Energo-Протестът": Ден 3

Над три часа варненци шестваха по улиците на града в знак на протест срещу високите сметки за ток. Ето как протече третият ден от демонстрациите проследен минута по минута от Varnautre.bg

17:30: Пенсионери чакат по-младите си колеги на протеста. Около 100-ина варненци от 17 часа чакат на групички около Общината. Това са предимно възрастни хора, които са тук според вчерашната уговорка за поредния протест срещу високите сметки за ток. Те са нямали възможност да научат от Фейсбук, че началният час днес е променен на 18. Затова търпеливо чакат останалите участници, за да тръгнат отново с тях към ул. "Девня".

18:30 Само за половин час третото шествие срещу рекордните сметки за ток набра скорост и пред общината вече има над 1000 човека. Въпреки уверенията на полицаите, че няма да допуснат затваряне на булеварда и "възпрепятстване на движението", хората пак блокираха всички платна на "Мария Луиза" и тръгнаха към Катедралата. Кордон от жандармеристи ги чакаше на светофара преди кръстовището на Катедралата.

Множеството, което вече надхвърля 1000 човека, успя да финтира униформените, като зави по ул. "Драгоман" и с много бърз ход по малките улички протестиращите се срещнаха на площад "Независимост" пред Окръжния съд. Неформален лидер отново е бившият футболист и треньор на Спартак (Варна) Иван Петров, който пострада вчера - един от младежите го напръска със спрей в очите, за което днес беше осъден на 5 дни арест

Протестиращите първоначално уж тръгнаха към ул. "Девня", като свиха по площада по ул. "Заменхов" и "Русе" и през градинката зад Театъра. После обаче рязко се втурнаха и всички се оказаха на площада пред Катедралата. Хората се движат между колите. Движението е блокирано. 

Жандармеристите се опитват да направят нова блокада в района на Полиграфията, за да спрат евентуално ново затваряне на Аспаруховия мост, както беше в неделя.

18:45  Част от протестиращите тръгнаха към ул. "Девня" през площад "Независимост". Повечето обаче продължиха по "Владислав", така че останалите трябваше бързо да ги догонят. Първо едното платно, а след това и другото бяха блокирани от преминаващите хора с лозунги и знамена в ръце. Не се виждат полицаи, които да спират колите и те се бутат напред-назад в опит да минат. Протестиращите се опитват да накарат шофьорите да слязат или поне да натиснат клаксона в знак на подкрепа, като покриват предните стъкла на автомобилите със знамената и им пречат на видимостта. 

Оказа се, че днес най-после има разрешително за протеста. То е издадено на името на Съюз на патриотичните сили от кмета на Община Варна Кирил Йорданов. Разрешителното е с номер 0482 от 12.2.13. В 17.30 то било връчено на Кънчо Бонев - заместник-председател на Обединено гражданско сдружение. В него е записано, че се разрешава протестно шествие всеки ден от днес от 17 до 20 часа.  Определен е и маршрут, по който полицията трябва да ескортира протестиращите: Община Варна, бул. "Мария Луиза", ул. "Драгоман", ул. "Цар Симеон", ул. "Девня" - до офиса на Енерго-Про. 

19:00 Полицията отби движението от Автогарата по съседни улици. Сега протестното шествие се движи без проблем по празния булевард "Владислав". "Мафия", "Всеки ден ще е така", "Българи-Юнаци" и "Протестът е за вас, елате със нас", викат варненци.  Много от младежите гърмят пиратки. Пред автогарата жандармеристи отново се подредиха в кордон. Когато стигнаха до тях, протестиращите се събраха на импровизиран дебат накъде да продължат. Младите бяха за това да се атакува кордонът. По-възрастните обаче надделяха шествието да се върне обратно по същия път и да завърши на Катедралата с уговорка за нов протест утре.  Минути по-късно обаче стана ясно, че тълпата няма да тръгне обратно. Пред автогарата жандармеристите опитаха да направят капан на протестиращите и да ги ограничат в едното платно, за да пуснат движението поне в посока кварталите. За секунди платното беше празно и един автобус мина, но хората спряха останалите. Има блокирани 5 автобуса и голяма колона от коли. 

След пререкания с униформените (- Хората искат да се приберат след работа! - И ние сме утре на работа, но защитаваме и техните интереси!") и доста блъскане, платното в посока кварталите беше освободено и колите тръгнаха, макар и бавно, защото между тях по-надолу по булеварда продължава да има групи от протестиращи. 

19:15 Шествието зави към Колхозния пазар и сега е блокирана ул. "Пюскюлиев".

19:30 Протестиращите на зиг-заг продължават към Катедралата. Те очевидно искат да запълнят времето до 20 часа - отпуснато им от кмета за шествието. Затова по "Пюскюлиев" те първо се позабавиха на кръстовището с ул. "Дрин", а после продължиха надолу и завиха наляво по "Бенковска" отново към "Владислав". Полицаи вече не се виждат. За сметка на това буквално с всяка пресечка шествието набъбва и вече наброява над 2000 души. 

19:35 Полицията е разчистила бул. "Владислав" около Катедралата, но тълпата отново ги изненада и зави по "Съборни", като блокира поредна порция коли и автобуси. 

19:40 Покрай Митрополията и през площада пред Катедралата множеството тръгна към Общината, откъдето шествието започна преди близо 2 часа. Полицаите бързо се прегрупират. Две патрулки с висока скорост и пуснати сирени се движат към Общината.

"Днес хората са два пъти повече. Има поне 3000 души", категоричен е бившият треньор на "Спартак" Иван Петров, който от вчера е негласен лидер на недоволството и от името на протестиращите преговаря с полицията.

19:50 "Утре в шест", скандират протестиращите, които се върнаха пред общината. Входът на сградата е блокиран от полицаи с каски и щитове, но хората въобще не стигнаха до там, а стоят на платното от светофара към Катедралата. Макар и центърът да е почти празен откъм коли, все пак има блокирани по съседните пресечки. 

19:55 Огромно знаме покри трите ленти на бул. "Осми Приморски полк". Хората последваха флага и шествието продължи към Червения площад. Няма коли в нито една от двете посоки - явно движението е отклонено някъде преди съседните кръстовища. "Имаме подкре-па-та на чен-ге-та-та", крещят хората.  Не се знае накъде и докога ще продължи протестът. 

20:00 Шестивието стигна до пазар "Чаталджа". Тук движението не беше отклонено и отново имаме блокирани коли и автобус 31, пътуващ от "Виница" към центъра.  Голяма част от хората се отказаха заради дългия маршрут. Но все още има около 1000 души. Блокиран остана и един 148. Знамето направи обратен завой на "Чаталджа" и следвано от протестиращите се връща към общината, но по съседното платно - срещу движението. Сега са блокирани всички ленти на булевард "Осми Приморски полк".  Има десетки попаднали в капана коли и автобуси. На терасите на блоковете, по които минава манифестацията, има наизлезли хора, които викат "Браво, браво" и ръкопляскат.

20:10 Изгасна осветлението на бул. "Осми приморски полк"

20:20 Огласяно от тъпани и тарамбуки, шествието продължи по "Сливница" - пред общината вече няма кордон от полицаи. Всички скандират "Имаме подкрепата на ченгетата" и "Утре в шест". От "Севастопол" хората - вече около 600, предимно млади, завиха по "Княз Борис I" към Дупката.

20:45 След като стигнаха до Катедралата, протестиращите тръгнаха към Бизнес хотела. Явно с мисълта, че оредялата "тълпа" ще завие към сградата на Енерго-Про на ул. "Девня" полицаите се насочиха натам. Три коли с жандармеристи са наобиколили сградата, научи Varnautre.bg.

Протестиращите обаче пак ги финтираха и продължиха напред, като блокираха платната на бул. "Христо Ботев" към Аспаруховия мост. Няколко автобуса спряха. Оказа се, че кордон от полицаи има и в района на бензиностанцията на "Лукойл". Някой извика: "Ха, ха, малко останахме, ще ни бият". Униформените не дочакаха групата да стигне до тях, а удряйки с палки по щитовете започнаха да се приближават и да ги притискат обратно. Малкото останали протестиращи - около 300 души, тръгнаха да бягат, а жандармеристите ги подгониха. 

В мелето униформен мъж помете с щита си и фоторепортера на Varnautre.bg, който едва успя да се задържи на крака, подхванат от колеги. Според служителя на реда нямало значение кой е тук по собствено желание и кой на работа - всички трябвало да бъдат изгонени. "Много сте силни, когато сме малко", обобщи мъж с дете на раменете си. След 5 минути булевардът беше опразнен. Патрулна кола остана да пази кръстовището, а последните протестиращи се пръснаха из малките улички към Колхозния пазар. 

ВИДЕО: Вижте финала на протеста, преди да ни "прегазят". Използвани са кадри и от гледната точка на камерата на колегата Орлин Филиповски от Блиц

И още едно разтърсващо (в буквалния смисъл) видео - от DJGergi

ВИДЕО: ЦЕЛИЯТ ПРОТЕСТ ОТ НАЧАЛОТО ДО КРАЯ