На война за тока: Варна изригна (на живо)

ВИДЕО: Хиляди излязоха на протест и затвориха Аспарухов мост. Яйца и камъни летяха към сградата на Енерго Про, полицията задържа 55-годишен варненец, а тълпата погна униформените. С призива "Утре в 17 часа пак сме тук - пред Общината", протестът завърши

Януарските сметки за ток не оставиха варненци равнодушни. Макар и започнал плахо, протестът срещу енергото набра скорост. Ето как протече демонстрацията проследена от Varnautre.bg минута по минута. 

11:00 Около 400 човека има пред общината на насрочения за 11 часа протест срещу двойно завишените сметки за ток.

11:15 Все повече стават хората пред Общината. Ядрото на протеста е от пенсионери, които надуват свирки и крещят "Мафия. Като цяло няма организатор или някой, който да говори, да изяснява искания или да води скандиранията. Всички са на групички, псуват наред - от енергото до Общината за палмите, и чакат нещо да се случи. Има лозунги: Да спрем чуждите монополи, ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, Енерго-Про грабят нас, Спрете геноцида над българите.

11:30 Изведнъж всички протестиращи тръгнаха по "Сливница". Спряха на светофара. Скандират "Мафия" и викат "Уууууу". Един пенсионер легна на пешеходната пътека пред общината и заяви, че няма да мръдне от там до сутринта. Последваха го още няколко, които преди да легнат запалиха демонстративно сметките си за ток за януари. Това взриви тълпата и сега всички крещят: Вън Енерго-Про, Национализация, Мафия.

11:45 Близо 3000 човека има на протеста вече. Хората са заели и двете платна на бул. "Мария Луиза" и вървят към Катедралата. 

11:55 Протестиращите спряха пред училище "Димчо Дебелянов". Всички са като на манифестация - майки с деца, младежи със знамена, много възрастни хора. Пред Катедралата и Митрополията със скандирания призоваха църковните служители също да се присъединят към протеста.

12:05 "Манифестацията" тръгна по Аспаруховия мост. Множеството е заело всички платна и движението е спряно и в двете посоки. Някои пенсионери дори заплашват да скочат в знак на протест срещу тежкия си живот.

12:10 Униформени полицаи се движат преди протестиращите и спират движението, за да няма пострадали. Въпреки това пред Бизнес хотела микробус на ДСК се опита да мине през тълпата, буквално през хората. Така към скандиранията "Мафия" беше добавена и банковата институция.

12:16 Мъжът, който взриви протеста, като пръв легна на асфалта е Борис Митев, на 74 години. Той е краевед, има издадени 12 книги. Сега обаче няма пари да си плаща сметките за ток. Продал е всичко, което е имал - нивите, но сега единственият му изход бил да легне на пътя и да протестира заедно с младите.

12:17 Протестиращите блокираха пътя Варна-Бургас. По Аспаруховия мост в момента няма движение. Полицаите се опитаха да осигурят за коли поне едното платно в посока Варна, но крачещите хора спират всеки автомобил. Пропусната беше само кола с бременна жена, пътуваща за болницата. "Предатели", "Другия месец двойна сметка да ти дойде", са възгласите по адрес на недоволните от забавянето шофьори. 

12:25 На десния завод от "Девня" към Аспаруховия мост полицейска кола спира движението. От другата страна - откъм Бургас и "Аспарухово" обаче, явно никой не ги спира, защото колите прииждат. Задръстването вече е поне километър. Блокираните шофьори слизат от колите си, снимат с телефони, но не се присъединяват, дори и с клаксони не свирят, за да покажат, че подкрепят каузата.

12:32 Множеството спря до пилоните в началото на моста, тъй като беше решено, че възрастните хора няма да издържат цялата му дължина. Затова блокадата остава тук. Полиция ескортира лек автомобил, в който пътуваха 2 деца с температура и други симптоми на грип. От това се възползва и друг водач, който тръгна след пропуснатата кола и успя да мине въпреки че колата му беше сериозно ритана, блъскана и лашкана. След този инцидент протестиращите заявиха, че няма да пускат вече никого и бърза помощ ще се дава на място.

12:36 Има предложение протестът да приключи с декларация. Основните искания в нея ще бъдат: разваляне на договорите с енергоразпределителните дружества. Освен това ще бъде заявено, че 10 000 варненци следващия месец няма да си платят сметките за ток. Ораторът предлага след Аспаруховия мост всички да тръгнат към улица "Девня", където са офисите на Енерго-Про. По-младите протестиращи обаче не са съгласни: искат да продължи блокадата на моста. Множеството е разделено: половината са за блокадата, тъй като в офисите на "Девня" сега нямало да има никого. Други пък искат да се върнат пред Общината, за да могат да се включат още хора.

12:40 В крайна сметка след допитване беше решено да се тръгне към ул. "Девня". Сега протестиращите се движат само в платната в посока Варна и колите в посока "Аспарухово" и Бургас бяха пуснати по моста.

13:00 Понеже във Варна няма сняг (в София протестиращите замерят със снежни топки министъра на енергетиката), в момента недоволните хвърлят яйца по сградата на Енерго-Про на ул. "Девня".

13:00 Стана бой! След яйцата към сградата полетя кофичка мляко, после тас от автомобил, а на финала и камък, който счупи едно стъкло. Охраняващите полицаи скочиха да търсят кой счупи стъклото и хората се опитват да ги спрат с блъскане и викове "Еничари".

13:05 "Хулиганът" е заловен и полицаите го тикат към бензиностанцията на "Шел". Там бяха наобиколени от тълпата, която се опитва да го освободи. Полицаите са около 15 униформени, но явно сред протестиращите има и доста цивилни служители на реда, които помагат на колегите си.

13:10 Мъжът - на около 45 години, със знаме, е качен в микробуса. Неколцина протестиращи легнаха пред него, за да му попречат да тръгне. Микробусът тръгна назад, успя да маневрира и през "Шел", а после през протестиращите пред централата на Енерго-Про тръгна към жп гарата. Тълпата тръгна да го гони. В момента полицаи и протестиращи тичат по платното на "Девня" в посока гарата.

13:22 Още не е късно да се включите. Протестиращите се връщат към Общината. Все още са над 1000, макар че мнозина си тръгнаха. Движат се покрай гарата. Жена напираше да завие покрай ОМВ-ито през тълпата и получи доста ритници по колата.

13:24 Протестът зави по ул. "Козлодуй". Обсъжда се идеята всички да тръгнат към Първо районно, за да освободят задържания си съратник.

13:48 Протестиращите стигнаха до Първо районно. Там обаче се оказа, че задържаният е освободен. Той се казва Мариан Бонев и е на 55 г. След кратко колебание всички решиха да се върнат към първоначалния план и сега по "Парижка комуна", "Пискюлиев" и "Мария Луиза" тръгват към Общината.

14:07 Протестиращите, които запазиха бройката си (около 1000 души), се върнаха пред Общината. Там ги чакаха 15 полицаи с щитове и палки. Александър Борисов от национално движение "Единство" призова полицаите да се присъединят към протестиращите и се зае да им обяснява, че не пазят съгражданите си, а мафиотите в лицето на политиците.

Заместник-шефът на полицията комисар Димитров, в цивилно облекло дойде сред протестиращите и ги помоли да няма ексцесии и обясни, че с колегите си просто си вършат работата. Активистът от СОПА Кънчо Бонев взе мегафона и обяви, че следващият протест ще е другата неделя в 11 час пак пред Общината. Повечето хора обаче настояват да се събират всеки ден и един от гражданите му отне рупора  с думите: "Кой си ти, че ще казваш кога да се събираме?" и категорично заяви на всеослушание: "Утре в 17 часа пак тук". Десетина минути по-късно протестиращите започнаха да се разотиват. 

ВИДЕОРЕПОРТАЖ от първите минути на протеста - как започна всичко

ВИДЕО ОТ АРЕСТА ПРЕД ЕНЕРГО ПРО