Златен кръст помага на дядо Кирил за патриарх

Животът

10-02-2013, 10:10

Снимка:

Добромир Радушев

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Стотици на опашка пред иконата на убития император Николай II

Копие на иконата на канонизирания за светец мъченик император Николай II вече е във Варна. Тежък кръст от чисто злато и панагия (нагръдна икона с ювелирна украса), изработена от разтопен малахит, получи Варненският и Великопреславски митрополит и наместник-председател на синода Кирил от руския патриарх Кирил.

Това е добър знак, те ще му помогнат да стане патриарх, коментираха духовници и миряни скъпите дарове, които владиката получи вчера от руската делегация, която донесе във Варна копие на иконата на канонизирания за светец мъченик император Николай II и неговото семейство.
Малахитът предпазва от опасности, другото наименование на минерала е "Огледалото към душата” и е бил особено ценен от египетските фараони, поясниха свещеници.
Иконата с образа на убития от болшевиките император пък е дар от Санктпетербургската митрополия на варненския катедрален храм „Свето Успение Богородично”. Император Николай Александрович, неговото семейство и придворните им, разстреляни с тях през март 1918 г., бяха канонизирани от Руската православна църква през 2000 г.
Стотици вярващи излязоха пред катедралата
в града вчера, за да посрещнат иконата. Тя беше донесена по инициатива на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, който е и наместник-председател на Светия синод, със съдействието на Балканското Атонско сдружение и с личното благословение на руския патриарх Кирил, както и на Санктпетербургския и Ладожски митрополит Владимир. Светинята бе придружавана от делегация от Санкт Петербург, водена от викария на митрополита епископ Мстислав.
Тържествен молебен по повод донасянето на иконата отслужиха наместник-председателят на Светия синод и Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и руският духовник и храмовото свещенство.
С архиерейска Божествена света литургия днес ще бъде почетена в катедралния храм във Варна паметта на 1500-те
канонизирани нови руски мъченици
загинали за вярата по време на комунистическия режим. През 2013-а в Русия се отбелязват 400 години на династията Романови.
„Българската връзка с този юбилей е катедралният храм „Успение на Пресвета Богородица” във Варна, който е първият паметник, издигнат за увековечаване на паметта и за прослава на руските воини и всички загинали в Руско-турската война за Освобождението на България, поясни дядо Кирил. Той е уникален и с това, че е посветен и свързан с императрицата майка на императора освободител – Мария, и затова централният престол е посветен на Успението на св. Богородица, северният престол - на самия освободител Александър Николаевич, а южният - на св. Николай Чудотворец, покровител на императора Николай Александрович, разказа митрополитът. Император Николай II е ктитор на катедралния храм във Варна, като през 1901 г. е дарил 42 по-малки и 3 големи икони, а през 1904 г. дарява още 8 икони за средните и северните врати на иконостаса.