Варненци ги перна токът, протестират в неделя

Мисия Варна

08-02-2013, 09:21

Снимка:

zapernik.com

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Двойни сметки за ток през януари

Организаторите изрично молят, който няма намерение да ходи на протеста или не е сигурен, че ще може да присъства, да не натиска "Присъединяване"

Организация на протест срещу двойно завишените сметки за ток вече тече и във Варна. Демонстрацията е предвидена за 10 февруари от 11 часа пред сградата на общината.

Офанзивата протича във Фейсбук страницата "Национален протест срещу своеволията на ЧЕЗ, Енерго Про, ЕВН и държавната политика в областта на енергетиката". За няколко часа над 550 души са потвърдили участие в протеста. Организаторите обаче изрично молят, който няма намерение да ходи на протеста или не е сигурен, че ще може да присъства, да не натиска "Присъединяване". "За вас има бутон "Може би", посочват те. 

"Кому са нужни прекупвачи на електроенергия, които да паразитират на гърба и на потребителите, и на производителите на електроенергия? Каква част от таксите, които те начисляват, наистина отиват за изграждане на алтернативни ВЕИ и каква част просто потъват в бездънния им джоб? Докога ще ни надписват сметките за ток и ще ни лъжат, че токът бил скъп заради "зелената" енергия? Токът е скъп, защото триглавият картел от енергийни дилъри е застанал по средата между източниците и потребителите", пишат организаторите. Те призовават: "ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН - вън от България!", като посочват и конкретни искания. 

Сред тях са премахване на всички посредници, а НЕК да поеме тяхната функция, разсекретяване на договорите в енергийния сектор, търсене на отговорност от подписалите ги лица, национализация на ЕРП-тата, както и премахване на задължителното изкупуване на еленергията от НЕК. 

В неделя от 11 часа протести срещу енергийните дружества ще има из цялата страна. Особено колоритен е лозунгът на организаторите на протеста в  Шумен: "Енерго Про иди си с добро!"