Свлачище спря тока и водата около Дървения мост, евакуират района

Мисия Варна

06-02-2013, 16:54

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Живеещите в района ще бъдат изведени от домовете им

Заради свлaчище кметът на Варна Кирил Йорданов издаде заповед за спиране на тока и водата в района на Дървения мост и изкарване на жителите от домовете им. Забраните целят да ограничат разрастването на свлачището. Мерките се налагат, след като специална комисия, назначена от варненския кмет установи, че свлачищните процеси са се активизирали от водонасищането и преовлажняването на зоната около и под укрепения път.

Припомняме, че новопроявеното свлачище е регистрирано на 29 ноември 2012 г. То засяга терена непосредствено под пътя, който беше изграден преди време по инвестиционен проект за укрепване. В момента свлачището обхваща около 4-5 дка, има дължина около 50 м и ширина около 100-120 м. Веднага след активизирането му са уведомени регионалното министерство и Междуведомствената комисия по бедствията и авариите.

Няма опасност и за укрепителната конструкция на пътя, но според комисията рискът от нарушаване на пътното платно е съвсем реален. Вибрациите, предизвиквани от преминаващите автомобили, допринасят за разрушаване на пътната настилка. 

Като се има предвид, че преди около 2 години е констатирано подобно свличане на земни маси на около 60-70 метра североизточно от настоящата зона, комисията счита, че е налице голяма вероятност от разрастване на свлачището и опасност от скъсването на укрепителната конструкция на пътя. 

Според заповедта кметът на район "Приморски" в срок от три дни трябва да връчи на собствениците на имоти, разположени в района над пътя, писмени предупреждения за потенциалната опасност, поради което е недопустимо обитаването и нощуването в района. Управителят на ВиК–Варна трябва да разпореди незабавно прекратяване на водоподаването до всички абонати за срок от 7 денонощия.

От „Геозащита”  пък ще направят замерване на водните нива, като ще бъдат поставени временни репери и марки за наблюдение на деформациите в застрашената зона. Ще бъде създадена временна организация на движението по обходен маршрут, като временно бъде преустановено преминаването на всякакъв вид моторни превозни средства в компрометирания участък от пътя.